Diógombóckák paradicsom-mártásban   Leave a comment


diógombócok

Maradt még 1-2 üveg paradicsomlevem, ami saját, tartósítószer mentes eltevés 😉 Isteni finom, és bár hőkezelt, de mégis ezerszer finomabb a most boltokban kaphatóknál 😉 Ez itt termett a kiskertemben ♥

Hozzávalók a mártáshoz:
1 dl paradicsomlé
1 tk teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csipet só
5-6 bazsalikomlevélke
1 csipet oregánó
1 ek citromlé
1 ek kókuszvirág cukor
1 ek hidegen sajtolt repceolaj

A lisztet megfuttatjuk az olajon, majd felöntjük a paradicsommal. Fűszerezzük sóval, oregánóval, egyet rottyantjuk amíg besűrűsödik, és már ki is kapcsoljuk alatta a tüzet. Mikor picit kihűlt hozzáadjuk a picire vágott bazsalikomot, citromot és a cukrot.

Közben megcsináljuk a gombóckákat is 😉

Hozzávalók a gombócokhoz:

1 maréknyi áztatott dió
1 maréknyi áztatott kesudió
pici só ízlés szerint
2 cikk fokhagyma
1 maréknyi petrezselyemlevélke
1 ek citromlé
1 ek chia mag
1 ek útifűmaghéj (elhagyható)

A hozzávalókat turmixgépbe tettem, majd folyamatosan annyi vizet adtam hozzá, hogy krémessé varázsolja a turmixgép. Kiöntöttem egy kis tálkába és chiamagot tettem hozzá, amitől formázható állagot vett fel 😉 Ha túl lágy az anyag, tehettek még hozzá útifűmaghéjat is.
A kezemben gombóckákat formáztam belőlük, és meghempergettem darált dióban és petrezselyemben.
Tányérkára pakoltam, mertem rá paradicsommártást, és már csak meg kellett enni 😉
Jó étvágyat nektek is ♥

A dió 8 pozitív hatása a szervezetre

dio

Vérnyomás
A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a dió rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle!

Koleszterin
A diónak magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben.

Napi mindössze 25g dió fogyasztásával gondoskodunk a napi omega-3 zsírsav beviteléről. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak csökkentik a koszorúér-betegség, magas vérnyomás, stroke, vastagbél- és prosztatarák kockázatát.

Keringés
A vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is. Napi néhány szem dió már biztosíthatja a kívánt hatást.

E-vitamin
A dió fogyasztásával gondoskodunk szervezetünk E-vitaminnal való megfelelő ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns.

Ezáltal erősítjük immunrendszerünket, segítjük a nyálkahártya megfelelő működését és szervezetünk könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is.

Cukorbetegség
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása.

Természetesen a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.

Terhesség
Terhesség alatt már a népi gyógyászat is ajánlotta a dió fogyasztását. Úgy tartották, hogy a születendő gyerek okosabb lesz tőle – ezt a dió és az agy hasonlósága alapján állították.

Bizonyított hatása azonban inkább a folsav tartalma miatt van.

Jótékony ásványi anyagok
A dió nagyon gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A réz építőeleme számos létfontosságú enzimnek, mint a citokróm c-oxidáz és szuperoxid dizmutáz.

A cink segíti a növekedésért és fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, de fontos szerepe van a sperma képződésben, emésztésban és nuklein sav szintézisben.

A szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal.

Egészséges bőr
A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól.

A belőle készült olajat vagy főzetet gyakran használják mint “bázis olaj” különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben.

Hozzászólás