sütőtök receptek - Vegetáriánus receptek

sütőtök receptek

A 30 Napos Vegán Kihívás - 1. heti menü

tegnap 01:23 Vegagyerek 

1-7. NAPIG: Megfogalmaztad a legfőbb célod a Vegán Kihívással kapcsolatban?   Bevásárló-segédletet ITT találsz a menükhöz!Miből mennyit egyek, és a köztes étkezések témájához KLIKK IDE ! ÉS egy-két jó tanács:): - legyél rugalmas! Ha időbeosztásod éppen máshogy kéri, cserélgesd nyugodtan a napokat! Ha megmaradt étel, nyugodtan egyél, vigyél belőle másnapra is! - honnan tudsz mégis rendelni valamit, ha kifutsz az időből? : NYERSÉTEL AKADÉMIA Az ő ételeik maximálisan beleférnek a Kihívás koncepciójába, cukor, liszt- és mindenmentesek, és házhoz is szállítanak!   1. HETI MENÜ (1-7. NAP):1.   NAP Reggeli: Diós-erdei gyümölcsös zabkása Ebéd: rozmaringos főtt csicseri (főtt csicserire kis olívaolaj, citormlé, só, bors, és friss rozmaring, vagy zöldfűszerkeverék), valamilyen gabonával, pl. kuszkusszal és vegyes salátával Vacsora: brokkolis - vörös káposztás spagetti Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 2.   NAP   Reggeli: kiviszószos almatorony Ebéd: babkrémes-petrezselyempesztós tekercs Uzsonna-desszert: meggyes banánfagyi Vacsora: barna rizsgolyók bazsalikomos kesuszósszal  Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 3. NAP Reggeli: diós-banános hajdinamuffin gabonakávés-natúr szójatejes cappuccinoval Ebéd: csicserikrémes padlizsán-lasagne Uzsonna-desszert: nyers avokádós csokipuding Vacsora:  tökmagpástétom friss zöldség szeletekkel, csíkokkal/­­ teljes kiőrlésű pirítóssal Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 4. NAP Reggeli: Málnás-amarántos szójajoghurt pirított kókusszal (bármilyen szezongyümölccsel készítheted!) Ebéd: a paradicsomos-gombás polenta előző napról, akár friss salátával kiegészítve Vacsora: csicsókás babfasírt előző napról friss salátával, vagy nyers zöldségszeletekkel Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 5.   NAP Reggeli: napraforgós-mandarinos reggeli kása Ebéd: paradicsomos szendvics: 2 szelet pirított barna kenyér közé tegyél felszeletelt paradicsomkarikákat, egész bazsalikom leveleket, zöld leveles salátát, csírákat és megkenheted akár tojásmentes kölesmajonézzel is. http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­2011/­­01/­­tofusalatas-szendvicskrem-es.html Ha gazdagabban szeretnéd megpakolni, akkor egy-két szelet füstölt tofut piríts meg kis olajon, vagy grillezd meg,  pici szójaszósszal ízesítve, és azt is tedd a kenyérbe húspótlóként. Vacsora: tepsiben sült zöldségek: különféle zöldségek, amiket találsz a hűtőben, felaprítva (szezonálisak mehetnek bele nyugodtan, sütőtök, cékla, káposztafélék, répa, stb., figyelj rá, hogy nagy kockákra vágd, ne süljön szét!:-) meglocsolva kis olívaolajjal, hozzá só-bors, és süsd meg a sütőben! Salátát nyugodtan ehetsz hozzá, vagy ha nagyon éhes vagy, valamilyen gabonát is főzhetsz hozzá (rizs, quinoa stb.)! Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 6. NAP Reggeli: aszalt sárgabarackos quinoa-amaránt müzli Ebéd: spenótos rizottó Vacsora: édesburgonyás sárgarépakrémleves diós petrezselyempesztóval , 1-2 szelet pirított barna kenyérrel) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint 7. NAP Reggeli:1-2 szelet pirított teljes kiőrlésű kenyér valamilyen olajos mag krémmel (pl. mandula, kesudió, szezám), és esetleg cukormentes lekvárral (pl. bio cukormentes szilvalekvár, vagy bio agave sziruppal édesített gyümölcslekvár); friss gyümölcs (ezt áttolhatod uzsonnára is) Ebéd: leves előző napról + csicsókás babfasírt vegyes zöldsalátával Vacsora: paradicsomos-gombás polenta (a receptben a paradicsomot rizs/­­ agave sziruppal édesítsd a nyírfacukor helyett!) Ital: 2 l szénsavmentes ásványvíz + zöld, gyümölcs, gyógyteák igény szerint  

Mit eszik a vegagyerek (vegán baba)? + Vegagyerek előadás

2015. február 18. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vegagyerek (vegán baba)? + Vegagyerek előadás   Néhányan kértétek, hogy az ételek fotója mellett írjak arról is, hogy hogyan néz ki egy átlagos nap nálunk az étkezést tekintve. Ádinak többféle reggelit készítünk, mikor melyiket: eszik kásákat, gyümölcsöket, palacsintát, gofrit vagy mostanában bevezettük a tartalmas smoothiekat is, tehát így indul a nap. Reggeli és ebéd között biztos van még valamilyen nasi, többnyire a nyers zöldségeket rágcsálja, amelyekből az ebéd készül. Ebédre aztán főtt étel van, ezeknek láthatjátok a fotóit ebben a sorozatban. Igyekszem változatos, érdekes maradni íz, textúra, szín területén is. Uzsonna többnyire gyümölcs vagy valamilyen ropogtatni való (kölesgolyó, puffasztott rizsszelet mandulavajjal, stb.) vagy magvak (dió, kesudió, törökmogyoró, mandula, stb.). Vacsorára hideget eszünk: félbarna, teljeskiörlésű vagy rozs kenyér valamilyen növényi pástétommal vagy vegazsírral és ehhez társul rengeteg zöldség, mint avokádó, újhagyma, retek, uborka, csírák, olívabogyó, savanyú káposzta, rukkola, mizuna. Ádi nagy kedvence lett a leveleskel, nyersen is rágcsálja, meg párolt formában is imádja. Szereti még a tofut, a narancsot, a tésztát, a rizst, a humuszt, a savanyú káposztát, az avokádót, az uborkát, a brokkolit és a csírákat. Édesség fronton tartjuk magunkat, cukrosat nem eszik, de sütöttem vegán banánkenyeret, amibe került 3 evőkanál juharszirup és ebből evett – ízlett neki. Nagyon jó az étvágya, mindent megkóstol és minden ízlik is neki. Ritkán előfordul, hogy valamihez nincs kedve, de lehet, hogy másnap abból a valamiből eszik legtöbbet. Ja, és kétszer evett már egy-egy falat főtt tojást. Érdeklődik a főzés iránt, figyeli, ahogyan főzök, kéri, hogy vegyem fel, hogy lássa, mi történik a gáztűzhelyen. Van neki jó pár “gasztro játéka”: fa szeletelhető gyümölcs- és zöldség készlete; textil zöldség- és gyümölcs készlete; edények és keverő eszközök. Ja és érdekli a fotózás is… ezután a kép után lepakolt a fehér alapról és odarakott egy tál leveleskelt, majd azt is elkezdte “fotózni”. Azt hittem, hogy a cukiságot nem lehet überelni… de lehet. Szóval anya minden alapot megteremt, hogy a gyerekből sikeres gasztroblogger legyen egy nap! Plusz egy hír… 2015. február 23-án (hétfőn) 18-20 óráig egy beszélgetés erejéig a Vega Baráti Kör vendége leszek a Magnet Közösségi Házban (1062 Budapest, Andrássy út 68., belső udvar). Az est témája  nem meglepő módon: Mit eszik a vegagyerek (vegán baba)? A program ingyenes és minimális kóstolóval is készülök. A beszélgetés Facebook eseményt itt találjátok. Várlak benneteket sok szeretettel! És akkor jöjjenek az étel fotók… Sütőtök krémleves savanyú káposztás kölesfasírttal Téli zöldség curry barnarizzsel Rozspelyhes sütőtök fasírt golyók (ehhez nagyon hasonló) paradicsomos spagettivel Kelkáposzta főzelék “virslis” kiflivel Sütőtökös csicseriborsó curry (ehhez nagyon hasonló) kölessel Zöldséges lencse ragu, pirított citromos fokhagymás leveleskel, maradék tört burgonya és rizs Diósült, pirított citromos fokhagymás leveleskel, sütőtökös burgonyapüré és pirított narancsos kelbimbó (ez volt a december 25-i ebédünk ) Vegán töltött káposzta (anyukám főzte karácsonykor, mennyei, hozom majd a receptjét) Tepsiben sült rozmaringos zöldségek (édesburgonya, burgonya, vöröshagyma, fokhagyma), pirított citromos fokhagymás leveleskel, maradék spenótos tészta és sült szejtán Brokkoli pestos tészta Kókuszos mandulavajas zabkása dióval reggelire

Narancsos sütőtök puding

2015. február 16. Éltető ételek 

Narancsos sütőtök pudingMár van az oldalon egy másik tökpuding, csak az sárgabarackos. Itt a narancs kellemesen savanykás ízével varázsoltam harmóniát. Hozzávalók (2 adag): - 20 dkg tisztított sütőtök - 1/­­2 kisebb narancs leve - 1-2 csepp narancsolaj - 1/­­2 kávéskanál vaníliapor - 2-3 evőkanál kölesliszt - ízlés szerint édesítésre: juharszirup vagy méz - díszítésre: dió, piros gyümölcs - csipet só Elkészítése: A sütőtököt kockázzuk fel, majd éppen annyi vízbe főzzük meg, amennyi ellepi. Amikor megfőtt, botmixerezzük, majd ha szükséges, egy kevéske vizet (vagy pl. kókusztejet) öntsünk hozzá. Szórjuk hozzá a köleslisztet, főzzük meg. Adjuk hozzá az édesítőszert is. A végén csavarjunk bele egy fél narancs levét, és pár csepp narancsolajat cseppentsünk bele. Szedjük ki tálkákba, majd szórjunk a tetejére kevés diót, majd díszítsük piros gyümölccsel.

Sütőtök(ös)magos bucik

2015. január 28. BioBrigi 

Sütőtök(ös)magos bucikA sütőtökkel csak pár éve vagyok jó barátságban. Mivel a férj szereti, a kedvéért gyakrabban készítek krémlevest belőle. Újabban rizstejszínnel öntöm fel, vagy némi kesudiót turmixolok meg hozzá. Ma az előbbivel készült. Délelőtt a jó időben sokat kinn voltunk a fiammal, megcsodáltuk, hogy kibújtak a téltemetők!!! Jeget törtünk, meg diót is, beszélgettünk a 9x éves szomszédasszonnyal, aki olyan fürgén kocog át a másik oldalunkon lakó barátnőjéhez, mintha hússzal kevesebbszer élte volna meg a születésnapját. A rossz diókat (nem az avas, hanem a megrágott, stb) Ábel szépen elhordta a madaraknak, így neki is meg volt a program. Délben alvás. Gondoltam utána felkerekedünk, és veszünk "kiflizsömlét" Apának a másnapi szendvicséhez. Az időjárás másképp gondolta, altatás közben beborult, és mire lejöttem ebédelni, elkezdett hullani a hó. Erre mi meg úgy, hogy akkor a maradék sütőtököt hasznosítjuk, és zsömle lesz belőle. Lett is, csak inkább buci féle. Ketten sütöttük, Ábel szemmel kísérte a kenyérsütő ténykedését, majd a lábát lógatva üldögélt a konyhaszekrényen, miközben a tésztát formáztam. Még egy darabbal gyurmázott is, de aztán ideadta, hogy tegyem bele a többibe. Illetve lelkesen siettetett, a "Megesszük" kijelentéseivel. Este meg is tette egy kisebb darabbal és avokádóval. (Növekedési fázisban van, ma egyébként 7x evett, ha az esti szopit nem számítom, és még közben nassolt is némi kesudiót és datolyát. A normál napi 4 étkezés nála.) No, de térjünk vissza a bucikhoz. A liszt mennyisége a sütőtök vizességétől függően nőhet, de a tésztánk a szokásos kenyértésztánál jóval lágyabb. Hozzávalók: 80 dkg liszt (60 dkg tk tönköly, 20 dkg sima liszt) 300 ml növényi tej (nekem most 150 ml szója, 150 ml víz, ennyi volt itthon) 240 g sütőtök 100 g tökmag 100 ml olivaolaj 1 tk só 1 kk méz/­­gyümölcscukor 2 g élesztő Ha van kenyérsütő gépünk, az összes hozzávalót beletesszük a gépbe, és megdagasztatjuk. Ha nincs, az olajat a liszttel, sóval, elmorzsoljuk. Beleszórjuk a tökmagot. Közben az élesztőt a langyos mézes tejben felfuttatjuk, és a liszthez öntjük. Az egészet alaposan megdagasztjuk, míg rugalmas, egynemű tésztát nem kapunk. Kicsit kelesztjük, majd átgyúrjuk, kinyújtjuk lisztes deszkán ujjnyi vastagra. A tetejét megkenjük némi olivaolajjal, tenyérnyi darabokat vágunk, amit feltekerve buci/­­kifli formára igazítunk. Ha nincs kedvünk ezzel kínlódni, vagy sietünk, a kenés ki is maradhat, két centisre kinyújtjuk a tésztát, és 12 db téglát vágunk belőle. Mindet zsírpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és bő fél órát kelesztjük. Közepes hőfokon 35-40 perc alatt ropogósra sütjük. Mire tisztességes kép készült volna... (egyébként színhelyes :) ) Jött a minőség-ellenőrzés...

Teszt: Naspolya Nassolda

2015. január 16. Zizi kalandjai 

Teszt: Naspolya Nassolda Naspolya Nassolda, hallottatok már róluk? Végre decemberben megnyílt a nyers nasizó! Egyszerű, letisztult, talán kicsit skandinávos dizájn fogad bennünket. A fehér szín van kombinálva natúr fa elemekkel, egy kis szürkével és sárgával. Nekem nagyon tetszik. De lássuk a nasikat, amelyek nyersek, tej-, tojás- és gluténmentesek, ráadásul az alapanyagok egy része bio minősítésű; amit lehet azt a Csörsz utcai biopiacon szerzik be magyar termelőktől (pl. szezonális gyümölcsök: alma, körte). Minden nyers – ami azt jelenti, hogy 42 fok a legmagasabb, amellyel alapanyagot hőkezelnek – a tortáktól kezdve, a kekszekig, krékerekig, müzli szeletekig és datolya golyókig. Igyekszenek követni a szezonalitást, most éppen sütőtökös, almás nyers tortáik vannak, amelyeken kívül valami extra is megtalálható mindig a pultban. Mi kettőt teszteltünk a tonkababos csokoládétortát és a mákos citromtortát – mindkettő kiállta a próbát. Nem hagytuk ki friss pörkölésű (bio, fair trade) kávéjukat sem, amelyet saját készítésű mandulatejjel (és kókuszcukorral) kínálnak. A karobos, narancsos és tonkababos datolya golyók pedig Ádi tetszését is elnyerték. Nem volt elég három darab, repetázott belőlük. A Naspolya Nassolda árakat tekintve magasabb árkategóriát képvisel, de vegyük figyelembe, hogy a bio és a nyers desszertek előállításához szükséges alapanyagok (pl. datolya, kesudió, mandula, stb.) nem olcsóak, viszont itt bármit nassolunk, azzal jót teszünk a szervezetünknek. Alkalomadtán pedig egy kis kényeztetés belefér. Nem beszélve arról, hogy az ilyen helyekkel zárkózunk fel Nyugat-Európához és Észak-Amerikához, ahol már régóta virágkorát éli a nyers, vegetáriánus, vegán étkezés a vendéglátásban! Naspolya Nassolda 1061 Budapest Káldy Gyula u. 7. Weboldal Facebook

Kedvenc muffinok reform változatban

2015. január 6. Zöld Avocado 

Kedvenc muffinok reform változatban Kezdjük a 2015-ös évet egy hagyományos és népszerű sütemény újraértelmezésével! :-) Ki ne szeretné a muffint ?! Ezeket a kis édes kosárkákat, különböző ízesítéssel, méretben, töltelékkel, melyek mára már szinte önálló iparággá, a muffin-iparrá nőtték ki magukat! :-D Pár évvel ezelőtt robbantak be a köztudatba, és azóta saját életre keltek. Külön sütő formáik, tálcáik vannak (szilikonos, teflonos stb.), a kedvükért egyéni papír kosárkákat gyártanak (a papír mintája is lehet változatos és trendi), vannak önálló kis muffin boltocskák, kávézók, ahol több száz féle töltelékkel, tésztával kóstolhatjuk meg ezt a sütemény remeket. Gyors, egyszerű, rendkívül változatos, könnyen tárolható, és szinte biztos, hogy minden vacsora vendégünk talál a kedvére valót. ;-)  Természetesen nálunk is elég sűrűn elkészül, főleg, ha nagyobb társaságot látunk vendégül, vagy épp mi megyünk vendégségbe valahová, ahová nem illik üres kézzel érkezni. Mákos banános muffin Karácsonykor is előkerült a muffin sütőm, és mindjárt készítettem is 5 különböző íz élményű, természetes összetevőkből álló, könnyen emészthető, gluténmentes, reform muffin kosárkákat. A mindig nagy sikert arató Pina Colada muffin, egy kókuszos - ananászos trópusi íz világot tár elénk. A fahéjas-répás-almás muffin a téli hangulatot hozzá el nekünk könnyedén. És ha muffin, akkor természetesen nem maradhat el az örök nagy kedvenc, a nagyon csokis, dupla csokis muffin sem! ;-) Készült még egy narancsos - sütőtökös - diós, és egy mákos - banános változat egy-egy korábbi recept alapján. Ezek a sütemények már elkészültek kuglóf, és szelet formájában, most pedig muffin formákba töltöttem őket. A tészták hozzávalóit megtalálod itt: narancsos sütőtökös diós kuglóf és itt: mákos banános szelet. Muffin formákban elkészítve is gyorsan fogynak a tálcáról. :-)  Narancsos sütőtökös diós muffin Nézzük, hogyan is készülnek ezek a mennyei szénhidrát bombák? Merthogy hiába természetes összetevőkből készül, és könnyebben emészthetőek, mint a boltban kapható fehér lisztes - fehér cukros barátaik, azért ezeknek a süteményeknek is van kalória értékük, és magas szénhidrát tartalmuk, úgyhogy csak óvatosan faljuk őket, ha vigyázni akarunk a súlyunkra! ;-) PINA COLADA MUFFIN Hozzávalók (kb.12 db-hoz): - 3 érett banán pépesítve - 50 g nádcukor vagy nyírfacukor - 1/­­2 tk szódabikarbóna - 80 g kókusz reszelék - 1 csipet Himalája só - 90 g mandula liszt (finomra őrölt mandula) - 90 g zabliszt, azaz finomra darált zabpehely (vagy rizsliszt, vagy kókuszliszt, ha a zab nem fér bele a GM diétánkba)  - 1 bio tojás - 0,7 dl narancslé (frissen facsart) - 0,8 dl kókusz zsír (olvasztott, olaj formában) - (opcionálisan - 0,2 dl rum) - 200 g apróra vágott ananász (lehetőleg a friss gyümölcs, nem a cukros lében ázott konzerv) Pina Colada muffin Elkészítés:  A sütőt előmelegítjük 200 °C - ra. A muffinformákat kibéleljük papírral (ha nem szilikonos a formánk), és megkenjük belülről a papír kosárkákat olvasztott kókuszzsírral, hogy könnyedén leváljon majd a megsült muffinról a papír. Egy tálban összekeverjük a szilárd (lisztek, só, cukor, kókusz reszelék, szódabikarbóna), egy másik tálban a folyékony (tojás, kókusz olaj, narancslé, rum, és a pépesített banánok) összetevőket. Majd a két tál tartalmát összeöntjük, és egyneműre keverjük egy fakanállal. Hozzáadjuk az apróra vágott ananászt. Belekanalazzuk az így kapott tésztát a kis papír kosárkákba, és mehet is be a sütőbe. 20-25 perc alatt készre sült, illatos, trópusi édességeket vehetünk ki a sütőből. Kicsit hagyjuk a formában hűlni őket, majd tegyük ki egy külön tálcára, mert szükségünk lesz a muffin sütőre a következő adag muffinhoz. DUPLA CSOKIS, NAGYON CSOKIS MUFFIN Hozzávalók (kb.12 db-hoz): reform muffinok - 200 g étcsokoládé (minél magasabb a kakaó tartalma, annál keserűbb, annál csokisabb. Én min.70%-osat használok) - 100 g jó minőségű, növényi margarin - 2 bio tojás - 75 g nád cukor vagy nyírfa cukor - 3 érett banán - fél narancs frissen facsart leve - 1/­­2 tk szódabikarbóna - 75 dkg zabliszt, azaz finomra darált zabpehely (vagy rizsliszt, vagy kókuszliszt, ha a zab nem fér bele a GM diétánkba) - 75 dkg mandula liszt Elkészítés:  Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra, és a szokásos módon kikenjük a muffin papírokat kókusz olajjal. A tésztához először megolvasztjuk a gőzön 100 g apróra tört étcsokit. és a kockára vágott margarint. Aztán amikor már lágy a csokis margarin, akkor levesszük a gőzről, hogy langyosra hűlhessen. A szokásos módon egy tálban összekeverjük a szilárd (lisztek, só, cukor, szódabikarbóna), egy másik tálban a folyékony (tojás, narancslé, és a pépesített banánok) összetevőket. Majd a két tál tartalmát összeöntjük, és egyneműre keverjük egy fakanállal. Hozzákeverjük a langyosra hűlt csokis margarint, és beletördeljük a másik 100 gramm étcsokit. Ezek az apró étcsoki darabkák aztán nagyon szépen meg fognak majd olvadni a meleg tésztában. Belekanalazom a tésztát a muffin papírokba, és az előmelegített sütőben kb.20-25 perc alatt készre sütöm a rendkívül csokis muffinokat. FAHÉJAS SÁRGARÉPÁS ALMÁS MUFFIN  Hozzávalók (kb.18 db-hoz): - 1 dl növényi tej (mandulatej, rizstej, zabtej stb.) - 1 közepes alma - 75 g zabliszt, azaz finomra darált zabpehely (vagy rizsliszt, vagy kókuszliszt, ha a zab nem fér bele a GM diétánkba) - 25 g szőlőmagliszt - 75 g mandulaliszt - 2 tk fahéj - 1/­­2 tk őrölt szerecsendió - 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg - 1/­­2 tk szódabikarbóna - 50 g nádcukor vagy nyírfacukor - 2 közepes sárgarépa lereszelve - 1 bio tojás - 0,7 dl kókusz zsír megolvasztva (olajként) - csipet himalája só - 1 marék durvára darált dió  Fahéjas sárgarépás almás muffin Elkészítés:  Az almát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Feltesszük a tűzhelyre saját levében, fedő alatt puhára párolódni. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, és a szokásos módon kikenjük a muffin papírokat kókusz olajjal.  A szokásos módon egy tálban összekeverjük a szilárd (lisztek, só, cukor, szódabikarbóna, fűszerek, darált dió), egy másik tálban a folyékony (tojás, kókusz zsír, tej, pépesített párolt alma) összetevőket. Majd a két tál tartalmát összeöntjük, hozzákeverjük az apróra reszelt sárgarépákat. és az egészet egyneműre keverjük egy fakanállal.  Belekanalazom a tésztát a muffin papírokba, és az előmelegített sütőben kb.30-35 perc alatt készre sütöm a sárgarépás muffinokat. Mákos banános muffinMegjegyzés: ne várjuk, hogy ezek a muffinok óriásira nőnek a sütőben, mert a zabliszt és mandula liszt nem alkalmas látványos térfogat növekedésre. Természetesen ettől még nagyon finomak, és sokkal egészségesebbek, mint óriás társaik! ;-)

Villámgyors vegán téli zöldséges curry

2015. január 6. Zizi kalandjai 

Villámgyors vegán téli zöldséges curry Sikerült visszatérnetek a hétköznapi kerékvágásba? Nekem nagy nehezen… de ténylegesen még nem rázódtam vissza. Karácsonyig és karácsony alatt még neteztem, de utána netböjtöt tartottam és le sem ültem a gép elé, csak a telefonomat nyomkodtam naponta néhány alkalommal. Igazán jól esett, hogy az elmúlt egy hétben ahelyett, hogy esténként a gép előtt ültem volna, inkább megnéztünk minden nap egy új filmet. Juhééé, kezdjük behozni a lemaradást filmek terén. Bárcsak így haladnék a könyv olvasással is. Ki is tűztem célul, hogy 2015-ben legalább hat könyvet elolvasok, ami azt jelenti, hogy két hónapom van egy könyvre. Meglátjuk sikerül-e… Egy új év mindig hoz magával újévi fogadalmakat, hogy na, most egészségesebben fogunk táplálkozni. Sokan már tisztító kúrákat ajánlanak, de szerintem januárban nehéz elkezdeni egy ilyet, amikor még van maradék szilveszterről, de az is lehet, hogy még karácsonyról is. Februárig biztosan elfogynak a finomságok, szóval én jobbnak látom a tisztítás megkezdését februárban. Viszont az egészségesebb táplálkozás fogadalmát megkezdhetjük az év első hónapjában is, hiszen főzni mindannyian főzünk – ki többet, ki kevesebbet -, így érdemes odafigyelni, hogy mi kerül az asztalunkra. Ez a curry hűtőtakarításból jött létre, végtelenül egyszerű és szezon, valamint hűtőtartalom szerint variálhatók benne a zöldségek. Én két nagyon egyszerűt főztem bele: répát és burgonyát, meg volt a fagyasztómban zöldbab, így azt is beledobtam. El tudom képzelni édesburgonyával, sütőtökkel, spenóttal, nyáron cukkinivel, padlizsánnal. Gyors, egyszerű, de mégis különleges. Villámgyors vegán téli zöldséges curry Hozzávalók 3-4 főre: – 6-8 db közepes burgonya, meghámozva, felkockázva – 4 db közepes répa, meghámozva, felkockázva – 300 g fagyasztott zöldbab (feldarabolható, én egészben hagytam) – 250 ml kókusztej – 1 db hámozott paradicsom konzerv – 2 teáskanál kurkuma – 1 teáskanál őrölt kömény – 1 teáskanál cayenne bors (ha kevésbé akarjuk csípősre, akkor kevesebb) – só, bors – 1 evőkanál kókuszzsír vagy napraforgó olaj – főtt barnarizs a tálaláshoz Egy lábasban adjuk a kókuszzsírhoz a fűszereket és közepes láng felett főzzük egy-két percig, amíg illatos lesz a fűszerkeverék. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, répát, öntsük fel a kókusztejjel, a hámozott paradicsomokkal és a levével. Ha szükséges adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy éppen ellepje (de ne túl sokat, hogy a krémes sűrűségét megőrizze a ragu). Főzzük kb. 25-30 percig lassú tűzön, ekkor adjuk hozzá a zöldbabot és főzzük tovább, amíg minden zöldség megpuhul. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk főtt barnarizzsel.

Narancsos sütőtökös lencse saláta

2014. december 30. Zöld Avocado 

Narancsos sütőtökös lencse saláta Folytassuk még egy gyors és egyszerű lencsés recepttel, ami szintén szerepelhet a Szilveszteri menüben. Télies ízek, a gluténra érzékenyek számára is! narancsos sütőtökös lencse saláta De miért is fogyasszunk rendszeresen lencsét? Milyen értékes tápanyagforrásunk lehet ez a nem éppen fogyókúrás, hüvelyes növény? "Kevés ilyen tápláló és jól emészthető zöldségünk van, mint a lencse. 100 grammból 340-350 kcal, 1430-1480 kJ energiát tud adni fogyasztójának, ami nem kevés. Szokatlanul magas a fehérjetartalma is, 25-28% körüli. A benne lévő aminosavak összetétele, továbbá az emészthetőség szempontjából fogyasztása kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé. Tartalmazza lényegében valamennyi fontos aminosavunkat, köztük az ember számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Az állati fehérjeforrásokhoz képest elenyésző a vele együtt fölvett koleszterin és egyéb zsírok mennyisége, melyek mindössze 1-2 %-át adják az elfogyasztott lencsének. Nem véletlen, ha a főként növényi koszton élő ázsiai népek körében nagy megbecsülésnek örvend. A tartósan vegetáriánus életmódot élőknek mindenképpen figyelmébe ajánljuk. Igen jelentős szénhidráttartalma is, 100 grammból 53-60 grammot tesznek ki ezek az anyagok, de mivel úgynevezett glikémiás indexe alacsony, ideális, lassan felszívódó szénhidrátforrás lehet a cukorbetegek számára is. A lencse nagy A-vitamin-tartalma miatt kedvez a szemnek, jelentős továbbá 0,8 mg körüli B1-vitamin (tiamin) tartalma. Egy csészényi lencse fólsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott, ha a szelekre nem érzékenyek. Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van jelen." Forrás: www.hazipatika.com NARANCSOS SÜTŐTÖKÖS LENCSE SALÁTA narancsos sütőtökös lencse saláta HOZZÁVALÓK: - 2 bögre vörös lencse - 2 nagyobb narancs - 1 érett avokádó - 1 ek repce/­­olíva olaj - 1 kisebb sütőtök - Himalája só, frissen őrölt fekete bors  - 1 dl víz - friss, és nyers zöld saláta - 1 marék egész dió - (opcionálisan friss petrezselyem) - (opcionálisan - sörélesztőpehely) ELKÉSZÍTÉS: A sütőtökről levágom a héját, és kimagozom, majd kicsi, kb.1*1 cm-es kockákra darabolom, és egy sütőpapíron, előmelegített sütőbe teszem. Kb.220°C fokon 30 perc alatt puhára sül. Én szeretem, ha egy kicsit elkezd barnulni a cukor a külsején, ami a hő hatására kicsapódott belőle, mert attól még édesebb lesz. J Miután elkészült, félre teszem hűlni. Közben elkészítjük a lencsét... A lencsét -amit fajtájától függően- pár órával előtte beáztattam, hogy hamarabb megpuhuljon főzés közben. Felteszem egy lábosban főni, sós vízben, fedővel. Attól függően, hogy milyen típusú a lencse, kb. 20-30 perc alatt puhára főhet. Miután elkészült leöntöm róla a levet, leszűröm és félre teszem hűlni. sütőtökös lencse (sült zellerrel) Hűl a sütőtök, és a lencse is. Jöhet a narancsos ízbomba a salátához, a ,,szósz! :-) Az érett avokádót megszabadítom a héjától és a magtól. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet, hogy kettévágjuk, és kanállal kikanalazzuk a húst a héjból. Ezt beletesszük a turmix gépbe, majd hozzáadjuk 2 db egész narancs húsát (lehetőleg magmentesen), 1 ek tetszés szerintit olajat, kb. 1 dl vizet, egy csipet Himalája sót, és egy tekerésnyit a frissen őrölt fekete borsból. A turmix gép segítségével egynemű krémmé pépesítjük a hozzávalókat. Egy olyan saláta öntetszerű állagot szeretnénk kapni, így ha szükséges még vízzel hígíthatjuk. A kihűlt tököt és lencsét összekeverjük egy nagy tálban a narancsos krémmel. Friss zöld salátára tálaljuk, és megszórjuk egész dióval. Ha valaki könnyed vacsorára vágyik, már fogyaszthatja is ezt a narancsos salátát! :-) Ha azonban kicsit táplálóbbat szeretnénk, fogyaszthatunk mellé natúr/­­enyhén sós, 100% kukorica tortillát, vagy puffasztott kukorica/­­búza tallért, vagy egy szelet teljes kiőrlésű piritóst, vagy akár készíthetünk mellé natúr kuszkuszt is. narancsos sütőtökös lencse saláta Egy egyszerű saláta, és mégis valami új íz!  Jó étvágyat ehhez az elsőre furcsának tűnő, ám annál finomabb ételhez! ;-) Megjegyzés: készítettem már el ezt a salátát úgy is, hogy a sütőtök mellé zeller (gumó) kockákat is tettem a sütőbe, és azt is hozzákevertem a lencséhez. Észre sem lehetett venni, és közben pedig elfogyott az egyébként nem éppen kedvelt, pedig roppant egészséges zeller gumó is. ;-) Megjegyzés2: Minden valószínűség szerint több mint 11000 éve ismerjük, és 8000 éve termesztjük is a lencsét. Erre utalnak a III. Ramszesz fáraó sírjában talált jelenetek is, amelyekről úgy vélik, a lencse termesztését és elkészítését ábrázolják. Nem véletlen az sem, hogy a Bibliában a Teremtés könyvének 25. részében is megemlítik. Ézsau egy tál lencséért adta el Jákobnak elsőszülöttségi jogát. Ázsiában ma is alapvető élelmiszernek számít, csak Indiában 50 féle lencsét ismernek.

Karácsonyi visszaszámlálás. 3+1 nyers leves

2014. december 19. Éltető ételek 

Karácsonyi visszaszámlálás. 3+1 nyers levesPár nap, és itt a karácsony. Amennyiben még nem állt össze a fejedben a menü, akkor ezzel a sorozattal remélem segítségedre leszek. Előételnek egyszerű leveseket javaslok , melyeket ha még főzni is kell, akkor is elkészül fél óra alatt. Ha meg ezekből a nyers levesekből választassz, akkor meg tényleg röpke 10 perc alatt elkészül. Én az egyszerűség híve vagyok. Sok esetben csak összeturmixolom a gyümölcsöket, adok hozzá egy kevés tisztított vizet, és kész is a finom gyümölcsös krémleves. Téliesíthetjük ezeket a nyers leveseket kellő melegítő fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg) és enyhe melegítéssel. Valamint ilyenkor egy kevéske avokadó vagy kesudió is kerülhet bele.  Ahol a recept mézet ír, nyugodtan helyettesítsd juharsziruppal vagy datolyapasztával. 1. Karácsonyi aszaltszilva krémleves Ezt a leves tavaly karácsonykor készítettem el, mindenkinek nagyon ízett. A fűszerekkel igazi karácsonyi hangulatot lehet varázsolni. Törekedjünk arra, hogy cukrozatlan és kén-dioxid mentes aszalt szilvát vásároljunk. 2. Téli mandarin krémleves valódi vaníliával A mandarin egy közkedvelt téli(déli) gyümölcs. A hűtő hatását remekül ellensúlyozhatjuk egy kevéske fahéjjal. Mindenképp valódi vaníliát használjunk hozzá. Hozzávalók: - 1 kg mandarin  - 3 banán  - 2 teáskanál vaníliapor  - 1 kávéskanál ceyloni fahéj  - szükség szerint méz vagy egy kevés datolyapaszta  - tisztított víz  - díszítés: aszalt banánkarikák  Elkészítése: - A mandarint meghámozzuk, a magjait kiszedjük. Kevés vízzel alaposan összeturmixoljuk az alapanyagokat. Amikor teljesen krémes, akkor ellenőrizzük az állagát. - Ha szükséges, akkor adjunk hozzá még kevés vizet. Tálaláskor aszalt banánkarikákkal díszítjük. 4. Pirosgyümölcsös-kókuszos krémleves A színeknek gyógyító ereje van. Nemcsak a szemnek, hanem a lélelknek is felemelő, sőt, az egészségünket is támogatja. Törekedjünk arra, hogy ételeink színesek legyenek. A piros bogyós gyümölcsök magas likopin és antocián tartalma jótékonyan hat a vizeletkiválasztó szervekre, a memória működésére és a szív működését is megfelelően támogatja. Úgyhogy színekre fel! Ehhez a leveshez most télen nyugodtan vásároljunk fagyasztott, cukrozatlan málnát, cseresznyét és meggyet. Vagy nézzünk szét a hűtőnkben. 4. Narancsos sütőtök krémleves A sütőtök igazi téli csemege Sütve, főzve, nyersen... mindenhogy finom. Friss, ropogós, teli van élettel. Igazi béta-karotin bomba. Hozzávalók: - 50 dkg narancs  - 30 dkg sütőtök  - 1 banán  - 2 evőkanál méz vagy kókuszvirágcukor  - 2 evőkanál citrom leve  -  1/­­2 avokádó  - 1 kávéskanál ceyloni fahéj  - kevés őrölt szegfűszeg  - csipet só  - tisztított víz  - díszítés: alma, hajdinacsíra  Elkészítése: A sütőtököt kis kockára feldaraboljuk, a narancs levét kipréseljük. Minden alapanyagot turmixba teszünk.Kis almakockákkal és friss hajdinacsírával díszítjük. Ha szükséges, picit langyosíthatunk rajta, de a fahéj és a szegfűszeg melegítő hatása remekül érvényesül így is.

Sütőtök-főzelék répachipsszel

2014. december 15. VegaLife 

Sütőtök-főzelék répachipsszel  A szürke, ködös, felhős hétköznapjainkba az ételeink által színeket lophatunk, amelyek pszichénkre is jó hatással vannak. Erre alkalmas a következő, rendhagyó főzelék. A répából készült szirmok, vagy chips-ek igazán egyedivé teszik a tálalást. Ha van otthon tökmag - olaj, pár csepp tálalásnál a főzelékbe és igazán finom ízélményt élhetünk át. Persze tökmagolaj nélkül is finom. Mi is úgy fogyasztottuk el főként. A recept Hozzávalók: -  1 kisebb sütőtök -  néhány szál répa -  2dl kókusztej (dobozos) -  víz -  4-5 gerezd fokhagyma -  2 szál tárkony -  4-5 szem krumpli -  só   Elkészítés: A sütőtököt és a krumplit meghámozzuk, átmossuk, feldaraboljuk, majd kevés vízben tárkonyt és sót hozzátéve megpároljuk. Amikor már szinte megpuhult, a fokhagymát is hozzáadjuk. A kókusz tejjel együtt összeturmixoljuk a megpárolódott zöldségeket.  Közben a meghámozott, karikára reszelt répát sütőpapíros tepsiben megsütjük. A kész főzelék tetejét megszórjuk a répa-chipsszel.  

Sütőtökös bagett

2014. december 2. VegaLife 

Sütőtökös bagett Van-e otthon sütőtök? Sül-e abban sütőtök? Lesz-e ebéd tök ételes, Finom ízű tökéletes? (Nyulász Péter: Van-e otthon?) Nem bírtam ki, hogy a megsült sütőtököt ne próbáljam ki a kenyértésztába keverni. Máskor is megcsinálom, ha úgy adódik, hogy lesz itthon sült sütőtök, és épp kenyeret sütök. "Finom ízű", mondhatni "tökéletes" :) enyhén édeskés-fűszeres íze lett. A recept: Hozzávalók: - 2,7 dkg friss élesztő - 3 dl meleg víz - 25 dkg teljes kiőrlésű liszt - 35 dkg fehér liszt (BL-55) - 10 dkg sült vagy párolt sütőtök - 2 evőkanál olaj - 1,2 dkg só - 3 dkg őrölt lenmag (elhagyható) - 2-3 fokhagyma összenyomva   Elkészítés: A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet. Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik és inkább az alján terül el. Közben elővesszük a többi hozzávalót. Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is. Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a dagasztó-kelesztő programot beállítva a gép elvégzi a dagasztást, kelesztést. Amikor kész a tészta, három részre osztjuk. Bagett-formát készítünk kezünkkel, tepsire tesszük, majd a tetejét bevagdossuk. Sütés előtt a a tepsiben érdemes még kb. 15-20 percet meleg helyen konyharuhával letakarva keleszteni. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.  

Chilis almás-tökös köret pirított dióval

2014. november 25. Éltető ételek 

Chilis almás-tökös köret pirított dióvalItt van az ősz, persze mindjárt a tél is. Ilyenkor két igazi magyar alapanyag a sütőtök és az alma került a tányéromra. Persze nemcsak így simán, hanem csípős-savanyú ízvilágban, megbolondítva egy kis brokkolival (már csak a színe miatt is). Hozzávalók: ( 2 adag) - 2 szép nagy gála alma - 2 csésze kockára vágott sütőtök - 3-4 gerezd fokhagyma - 1/­­2 póréhagyma - 1 evőkanál kókuszolaj - kis marék áztatott-szárított-pirított dió - 2 brokkoli rózsa - himalája só, bors, chili - kevés citromlé Elkészítése: - A póréhagymát megtisztítom és felszeletelem. A karikák szépen különválnak, és ezt a serpenyőbe teszem 1 evőkanál kókuszolaj kíséretében. - Hozzádobom a felszeletelt fokhagymát és pirítom egy picit. - Ezután jön az alma és a sütőtök. - Lefedve sütöm (szükség esetén egy pici víz mehet alá). Fűszerezzük. Ne nagyon keverjük, hogy a sütőtök egyben maradjon. - Kb. 15 perc elteltével hozzáadom a kis darabokra szedett brokkolit, Párolódik még egy kicsit, majd meglocsolom kevéske citromlével is. - Tálaláskor szórok rá pirított diót.Amennyiben több személyre készül, akkor a sütőt javaslom. Karácsonykor finom köret lehet.

TOP 6 karácsonyi ajándék egy vegánnak 1/2. rész

2014. november 19. ZöldElla vegán életmód blogja 

TOP 6 karácsonyi ajándék egy vegánnak 1/2. részBő egy hónap és itt van a karácsony, ami a sokaknak a szeretet ünnepe mellett az aktív stressz időszaka, hogy mit ajándékozzon a szeretteinek. Nehezíti a helyzetet, ha az egyik vagy másik szerettünk időközben vegán lett és nem vagyunk tisztában azzal, hogy pontosan milyen termékeket is használhat, minek örülne és mit tudna hasznosítani új életmódjában. Ezért szedtem össze pár dolgot, amit anno én is beszereztem, vagy aminek én is örülnék. :) Az ajándék tippes posztnak két része lesz, ebben az elsőben a műszaki dolgok fognak szerepelni, a második részben pedig minden más. :) Remélem sikerül használható tippet adnom. 1. TURMIXGÉP Vegánná válásom folyamatában nekem a turmixgép beszerzése volt az első konyhai kisgépem, amit beszereztem. Nemcsak a gyümölcs és zöld turmix készítéséhez nélkülözhetetlen, de a hideg eljárású növényi tej készítéséhez is. Szinte napi rendszerességgel használom így szerintem nélkülözhetetlen eszköz egy vegán konyhában. Kiválasztásánál arra figyeljünk oda, hogy minimum 600-700 wattos teljesítményű legyen és nem baj, ha nem csak két fokozata van. Az árat tekintve már 5000 forinttól kezdve lehet találni turmixgépeket, azonban a technikai eszközök esetében nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb. 2. APRÍTÓ Az aprító is egy olyan eszköz, ami nélkül félkarú vagyok a konyhában. Rengeteg féle étel elkészítéséhez lehet használni. A vegán pástétomok, fasírtok, krémek, nyers ételek, vegán magfölök (tejföl helyett) és veganézek készítésénél vesszük hasznát. Az aprítónak is minimum 600 wattos teljesítményűnek kell lennie, hogy bírja a magvak és keményebb zöldségek - pl. répa - aprítását. Az árat tekintve szintén 5000 forinttól kezdődik az az eszköz kereskedelmi értéke, de egy jó kisgép az ember 3. keze tud lenni és változatosabbá teszi az ételeket is. 3. ROBOTGÉP A legszuperebb azonban az, ha az embernek egy robotgépe van, amely tud aprítani, szeletelni, turmixolni, vágni, keverni és dagasztani is. Ez azért is jó, mert kevesebb helyet foglal, hiszen nem külön kisgépeket kell tárolnunk funkciókként, hanem vagy egy alapunk és csak a kiegészítőket kell cserélgetni. A robotgépek esetében is arra kell figyelni, hogy minimum 600 wattos teljesítményű eszközt vegyünk. Ezeknek az ára 30 000 forint körül indul. 4. GABONATEJ KÉSZÍTŐ GÉP Én személy szerint feleslegesnek tartom, de vannak, akik számára egyszerűbb és gyorsabb gabonatej készítővel csinálni a növényi tejeket. Én még nem használtam, de mások visszajelzései alapján jól működő masináról van szó, amiben lényegében bármilyen jó minőségű növényi tejet el lehet készíteni. Gyermekes vegán családoknál jó szolgálatot tehet a reggeli kakaóhoz, tejbegrízhez, müzlihez szükséges növényi tej szükséglet kielégítésében. Ezek ára kb. 35 000 forinttól kezdve indul. 5. ASZALÓGÉP Az aszalógép leginkább a nyers vegán életmódot folytatók számára lehet tökéletes ajándék, vagy azon vegánoknak, akik étrendjükbe igyekeznek minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt és magvat beilleszteni. Többféle aszalógép is kapható, azonban kétségkívül a legjobb az Excalibur nevű márka, amelynek gépeinél mindegyik tálcát ugyanannyi és ugyanolyan hőmérsékletű levegő éri, mert hátulról és nem alulról melegít. Ennek a márkának 4, 5 és 9 tálcás változata kapható és itthon a 4 tálcás sajnos 60 000 forintnál indul, de ha valaki megkapja akkor biztos, hogy nagyon fog neki örülni. Én örülnék neki. :) 6. GYÜMÖLCSCENTRIFUGA A turmixgép mellett szerintem a másik fontos konyhai kisgép egy vegán életében a gyümölcscentrifuga, amivel télen a gyökérzöldségekből, sütőtökből, almából és körtéből nyerhetünk ki friss gyümölcs és zöldségleveket, hiszen ezeket nehezebb turmixolni. Gyümölcscentrifugát kb. 12 000 forinttól lehet venni, de jobb ennél is megnézni, hogy minél nagyobb teljesítményű legyen.          

Sütőtökös pohárkrém

2014. november 11. Életkert 

Imádom a nyers sütőtököt, de ha még csicsókával is lehet kombinálni maga a mennyország ;) Próbáljátok ki ;) Hozzávalók személyenként: 1 karika kanadai tök 1 ujjnyi gyömbér reszelve 1 kk vanília 1 ek méz 1 leheletnyi só 1 tk őrölt arany lenmag 1 kk útifű maghéj 1 dl forrásvíz Felső réteg: 1 csicsóka 1 tk […]

Sütőtökös gnocci zsályával

2015. január 26. Vegavarázs 

Mit eszik a vegagyerek? (vegán baba)

2015. január 13. Zizi kalandjai 

Mit eszik a vegagyerek? (vegán baba) Pár hónapja egy nagyon kedves barátnőm felhívott, hogy ő, mint családanya szeretne változtatni a táplálkozási szokásaikon és segítsek ebben neki. Na, azóta nem sikerült időpontot egyeztetnünk, hogy beszélgessünk egy kicsit a témáról. Ha egyszer lesz egy kis felesleges időm, akkor írok majd egy bejegyzést arról, hogy hogyan érdemes elindulni az egészséges(ebb) táplálkozás irányába vagy éppen a vegetáriánus, vegán étkezés irányába. Addig is segítségül szolgálhatnak ezek a bejegyzések, ugyanis nemcsak a vegagyerek eszi ezeket a finomságokat, hanem a vegagyerek szülei is, vagyis az egész család. Tartjuk magunkat a vegán étrendhez és a cukormentességhez is. Karácsonykor anyukám sütött vegán kalácsot, abban volt egy minimális mennyiségű nádcukor, de mást (csoki, keksz, stb.) Ádi nem evett még. Most kezdtem el adni neki datolya golyókat, ezek ugye édesek és ízlik neki, de nem eszik meg egy egészet, csak nyomot hagy a golyókban. Ezenkívül imádja anyukám cukormentes szilvalekvárját, képes belőle elég sokat enni, ha hozzájut az üveghez. Reggelire vagy gyümölcsöt vagy kását eszik. Ebédre mindig főzök, kivéve egy-két alkalmat, amikor házon kívül eszünk. Vacsorára pedig hideget adok: olívabogyó, uborka, csírák, savanyú káposzta, avokádó, vegazsíros vagy pástétomos kenyér – ezek variálódnak most a téli időszakban. Instagramon továbbra is várom a képeiteket #miteszikavegagyerek hashtaggel. Gyűlnek már a képek, de jó lenne minél több, hogy onnan is tudjuk egymást inspirálni! És akkor jöjjenek az ételek… Paradicsomos spagetti, édesburgonya fasírt, párolt brokkoli és karfiol Sütőtökös chili tepsiben sült rozmaringos krumplival Pirított hagymás csicseriborsó, pirított fokhagymás tofu, pirított fokhagymás citromos leveleskel és rizs Vegán Alfredo szószos farfalle tészta, párolt fokhagymás zöldbabbal Bab-zab fasírt maradék zöldbabbal, krumplipüré és pirított fokhagymás répa Karfiol-barnarizs gratin, sütőtökpüré és pirított fokhagymás citromos leveleskel Sütőtökös chili, rizs és tortilla chips Brokkolis sajtos tészta Édesburgonya chips citromos tahini szósszal, pirított fokhagymás tofu és leveleskel, valamint rizs Brokkoli és karfiol paradicsomos raguban, kukoricalepény

Sütőtök smoothie

2015. január 6. Vegavarázs 

Mi is az a Veganuary?

2015. január 5. ZöldElla vegán életmód blogja 

Mi is az a Veganuary?Ismét eltelt egy év és 5 napja elindult egy újabb. Év elején még mindenkiben él a szilveszter éjjel tett fogadalom és ha valaki az életmódváltásra szánta el magát, akkor mindig könnyebb csapatban teljesíteni a magunknak tett ígéretet. Ehhez az újévi fogadalomtételhez kapcsolódik a Veganuary is, azaz a vegán január. Ez az esemény azoknak segít, akik érdeklődnek a tisztán növényi táplálkozás iránt, kíváncsiak a bolygó és élővilág szempontjából is fenntartható étkezésre, vagy akik eljutottak arra a felismerésre, hogy nincs jogunk más élőlények élete felett uralkodni, azokat megnyomorítani, kihasználni és szemrebbenés nélkül megölni. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a veganizmus egy életmód és nem diéta. A vegán ember a mindennapjaiban is és nem csak az étkezésében figyel oda, hogy erőszakmentesen étkezzen, hanem erőszakmentesen is igyekszik élni, így nem hord állati eredetű ruházatot (bőr, szőrme, gyapjú, selyem, angóra, alpakka, stb.) és nem használ olyan kozmetikai, gyógyászati, háztartási és élelmezési szereket, amelyeket állatokon teszteltek le vagy állati eredetű összetevőt tartalmaznak, illetve nem látogatunk olyan intézményt, ahol más fajok egyedeit tartják szabad akaratukól megfosztott rabságban. A veganizmus definíciója a The Vegan Society oldalán is elolvasható. A vegán étrend jótékony hatása az emberi szervezetre ismert, sokan vannak, akik egészségügyi okból döntenek a növényi táplálkozás mellett és remélhetőleg ezzel párhuzamosan felismerik, hogy életmódjuk más területein is érdemes változtatni, hiszen vegán életmódunkkal jelentősen tudjuk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, illetve általunk csökken a szenvedés is a bolygón, hiszen kiesünk az állati fehérjékre épülő élelmiszeriparok (hús, tej, tojás) profitját növelő csoportból. A csökkent kereslet pedig a termelés, esetünkben a tenyésztés, erőszakos megtermékenyítés, vegetáltatás és kíméletlen kivégzés számának csökkentését generálja a cégek részéről. Bundás kenyér  A Veganuary alatt inspirálódhatunk a honlapon, a hivatalos Facebook oldalon, a Twitteren vagy az Instagramon. Magyar berkekben most csak a sokaknak hardcore nyers vegán kihívás indul, pont a mai nap, de érdemes figyelni a Vega Ninja és a 30 napos vegán kihívás oldalakat is, mert mindkettőnél a közeljövőben várható az újabb 1 hónapos kihívás és napi útmutató. Csokis-mákos-meggy lekváros palacsintatorta Akinek magyar nyelvű vegán blogokat keresne fel, azoknak itt van egy rövidke lista: Nyers vegán: - http:/­­/­­gittarawfood.blogspot.hu/­­ - http:/­­/­­mevike.blogspot.hu/­­ - http:/­­/­­www.fittnok.hu/­­ - http:/­­/­­811rv.wordpress.com Nyers vegán cake pops-ok Nyers vegán áfonya torta Vegán: http:/­­/­­www.vegagyerek.hu/­­ http:/­­/­­magdireceptek.blogspot.hu/­­ http:/­­/­­napiharapnivalo.blogspot.hu/­­ http:/­­/­­termeszetvarazsa.blogspot.hu/­­ http:/­­/­­gretakonyhaja.postr.hu/­­ http:/­­/­­www.zizikalandjai.com/­­ http:/­­/­­fittanyuka.blogspot.hu/­­   Töltött szejtán Vadas búzahússal/­­szejtánnal Sütőtök leves Lasagne Aki pedig angol nyelvű oldalakra kalandozna el: - Vegan receptgyűjtő oldal: http:/­­/­­www.findingvegan.com/­­ - http:/­­/­­www.veganricha.com/­­ - http:/­­/­­blog.fatfreevegan.com/­­ - http:/­­/­­deliciouslyella.com/­­ - http:/­­/­­www.100-vegetal.com/­­ - francia - http:/­­/­­theplantbaseddiet.com - http:/­­/­­www.veggieful.com/­­ - http:/­­/­­ohsheglows.com/­­ Ha további segítségre van valakinek szüksége, akkor kattintson ide és olvasson bele - angolul - a vegán vezetőbe. Ide kattintva pedig - szintén angolul - 30 ebédötlet böngészhető, illetve természetesen a blogon lévő recepteket is bátran ki lehet próbálni. :)  

Nyers krémes

2014. december 23. Életkert 

Finom, egészséges desszertet kerestem, és a krémes…. hm. mindig is kedvenc volt ;) Kigondoltam, hogy tudnám megcsinálni nyersen. Most az avokádó volt soron, de nagyon finomat lehet sütőtökből is ;) Hozzávalók: 1 aszalt gyümölcslap negyede Vaníliás krém: 1 avokádó 1 kanálnyi citrom leve 1 ak méz (vagy szirup) 1 ek kókuszolaj 1 tk vanília kivonat […]

Vegetáriánus, vegán menü karácsonyra

2014. december 19. Zizi kalandjai 

Vegetáriánus, vegán menü karácsonyra Ha még nem állítottátok össze a karácsonyi menüt, akkor remélem ez a kis összefoglaló nagy segítségetekre lesz, akár az idén, akár jövőre. Nálunk többféle étel készül a három nap alatt, és az biztos, hogy az egyik napon egy vegetáriánus vagy vegán egyben sült “fasírt” kerül az asztalra, ez a fő fogás és mellé készítünk jó sok köretet. Egy ilyennel le tudjátok nyűgözni a húsevőket is (ez saját tapasztalat). A receptek egy része a saját blogomról, egy része pedig más blogokról lett összeválogatva, hogy minél színesebb körképet adjak a vegetáriánus, vegán karácsonyról! Egyben sültek Legnagyobb sikere a diósültnek szokott lenni. Ha nagyobb családot látunk vendégül, érdemes belőle dupla adagot készíteni. Ez az a fajta étel, amiről nem hiszik el a húsevők sem, hogy nincsen benne hús! Kihagyhatatlan! A mázas diós lencsesült szintén egy tápláló, kiadós fogás, finom édeskéz mázzal megsütve a tetején. A Jamie Oliver féle vörösáfonyás pisztácia mandula sült sok-sok alapanyagot tartalmaz, de ettől lesz fantasztikusan finom és karakteres íze. Néhány dolgot el tudunk előre készíteni, így az időigényes munkát le tudjuk karácsony napjára rövidíteni. Ez a vörösáfonyás, narancsos lencsés quinoa egyben sült is jól néz ki. Ki fogom próbálni! Nem egyben sült, viszont főfogás lehet a csípős pirított tofu steak. Aki idegenkedik a tofutól annak is ajánlom, mivel az erős fűszerezés teljesen megváltoztatja a tofu natúr ízét. Köretek Kelbimbó Igen, tudom… a kelbimbót sokan nem szeretik, de szerintem érdemes adni neki egy esélyt. Nagyon sok finomság készülhet belőle, legyen az valamilyen köret, vagy akár saláta. Nekem az egyik kedvencem ez a narancsos változat. Süthetjük vörösáfonyával és dióval is együtt, vagy burgonyával, rozmaringgal és fokhagymával. Kevert, meleg salátát is készíthetünk belőle vagy egy ilyen gyönyörű, színes mindent bele salátával is lenyűgözhetjük a vendégeinket – arról nem is beszélve, hogy milyen vitaminokkal teli fogást tálalunk nekik. Burgonyapüré Paszternákos burgonyapüré kakukkfűvel – a paszternák jól kiegészíti a burgonyát ebben a pürében. A paszternák egyébként helyettesíthető zellerrel. A sütőtökös burgonyapürét rozmaringgal dobtam fel – itt is el tudok képzelni helyettesítést: a sütőtököt lecserélhetjük édesburgonyára. Nagy kedvenc a karamellizált hagymás püré, amelyhez barnamártás is készült. Karfiollal felturbózott változat? Jöhet! Töltelék Húsos fogásokat sokszor töltelékkel készítenek el, ebből kiindulva egy vegetáriánus karácsonyi asztalra is kerülhet töltelék köretként tálalva… még színesebbé és gazdagabbá tesszük az ünnepi asztalunkat. Kezdésnek itt van ez a kapribogyós, almás változat. Furcsának hangozhat a kettő együtt, de én imádom. Ez a leveleskeles gombás változat elég izgalmas. Lencsével és zellerrel is feldobhatjuk a tölteléket. Levesek Egy egyszerű krémleves beindíthatja az ízlelőbimbóinkat és ráadásul az elkészítése sem igényel túl sok időt. Ez a brokkoli krémleves fél óra alatt megvan. A karfiolos zöld tea krémleves extrémnek tűnhet, pedig nem az! A gesztenyekrémleves kimondott karácsonyi étel, extrázhatjuk, ha zsályás birsalmával tálaljuk. Sült répa és édesburgonya krémleves a csodás narancsos színével kápráztatja el a vendégeket. Csicsóka póréhagymával párosítva elég menő. Ha igazán le akarjuk kenyerezni a vendégeket, akkor főzzünk kókuszos cékla consommé-t. Desszertek A hagyományos desszertek mellett (zserbó, beigli, kalács, mákos guba) érdemes bevállalni egy-két különlegesebb sütit, édességet. Például ez a sütőtökös pite eltér a hagyományos sütiktől. Ez a vegán duplacsokis, kókuszos pite mennyei lehet… az elsők között van a kipróbálandó receptek listámon. Szintén kiszemelt áldozat ez a sütés nélküli diós, sütőtökös vegán pite. A céklás csokoládé torta mindenki kedvence lehet, csak ne áruljuk el előre, hogy cékla van benne! Ez is hasonló csak erre krém is került. A narancs jó párost alakít a csokoládéval. És persze a világ legfinomabb csokoládétortája ez a nyers változat. ***** Ha van kedvenc receptetek, ami mindig nagy sikert arat karácsonykor, írjátok meg kommentben, hogy a többiek is csemegézhessenek belőle! Jó készülődést kívánok mindenkinek!

Sütőtök-narancs-alma lekvár

2014. december 9. Vegavarázs 

Soie dhiver (Szoe diver), avagy a téli selyem leves.

2014. november 29. Vegan Spirit 

Soie dhiver (Szoe diver), avagy a téli selyem leves.Most egy olyan receptet írok le, amit egy állásinterjú alkalmából készítettem.  Izgalmas volt, ahogy minden összeállt, és megszületett ez a finomság. Az én tetszésemet elnyerte, és remélhetőleg a többiekét is, bár a helyzet furcsaságából adódóan konkrét értékelést nem kaptam és nem is kértem. Végül pedig a végeredmény selymessége és az évszak adták meg a fantázianév alapját. Így született meg a Soie dhiver. Történt egyszer, hogy jelentkeztem egy vegán étterembe szakácsnak, mivel ez az egyik végzettségem. Bementem az állásinterjúra, és egy nagyon jó hangulatú beszélgetés végén rátértünk a munka konkrétumaira. Munkaidő, elvárások, fizetés. A fizetésre a következő választ kaptam: "Mondd meg te az igényedet, és meglátjuk leesünk-e a székről." Megmondtam, de mindenki a széken maradt. ezt meg mosolyogva is jegyeztem, amire egy kérdés érkezett feleletként. "Ha azt mondjuk, főzz nekünk valamit, te leesel a székről?" Tudni kell rólam, hogy izgulós típus vagyok, de mivel az esetek nagy részében itthon is rögtönözve főzök, ezért én is a széken maradtam, és mondtam, hogy kezdjünk neki. :) Kaptam egy csinos kötényt, átestem a fertőtlenítős kézmosáson, és már bent is voltam az étterem szívének számító konyhában. Körbenéztem, felmértem a helyet, a lehetőségeket, alapanyagokat, és jött is az ihlet. A napokban járt azon az eszem, hogy milyen jól passzolhat a kókusz, kakukkfű, sárgarépa és a sütőtök egymáshoz. Mikor megláttam, hogy van tökmag, már azt is tudtam, hogy ez is harmonizál majd a levessel. Mivel most pont minden adott volt, gondoltam letesztelem az esetleges munkaadóimon a fejemben kialakult receptet. Mondtam is nekik, hogy rajtuk fogok kísérletezni. Tehát így készült a Soie dhiver: (Mivel érzésből főzök, ezért az arányok és mennyiségek csak becsülve vannak! A kép pedig csak illusztráció, mivel nem volt alkalmam fotózni.) 4 személyre - 3 nagy sárgarépa - 1 fehérrépa - 1 negyed sütőtök - 2 marék tökmag - 2 ek napraforgó olaj - 1-1,5dl kókusztej - 1 ek morzsolt kakukkfű - 5 db babérlevél - 1 kk só - 1,5 liter víz A sütőtököt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és két szeleten kívül előmelegített sütőbe tesszük. A két szelet sütőtököt a felkockázzuk és félretesszük. Amíg sül a tök, addig egy edényben felteszünk vizet forralni, és belerakjuk a sót. A répákat centis kockákra vágjuk, és nagy lángon, kevés olajon elkezdjük pirítani. Amikor félig megpirult, beleszórjuk a babérleveleket is, és együtt pirítjuk tovább, amíg barnás színűre sül a répák külseje. A nagy láng előnye, hogy csak a külső kéreg pirul meg, de belül nyers marad, a répácska. Ha megpirultak a répák, és felforrt a víz, akkor beleöntjük a répákat, egy marék felkockázott nyer sütőtököt és a kakukkfüvet a forrásban lévő vízbe, majd a répákat roppanósan puhára főzzük. Miközben fő a kis répa halmunk, addig egy edényben megpirítjuk a két marék tökmagot. Közben durrog és pattog, de ez teljesen normális, mert e fejlődő gőz szétveti a magokat. Nem szükséges letakarni, mert nem pattog ki az edényből. Amikor megfőtt a répa, akkor leöntjük róla a vizet egy edénybe, de nem öntjük ki, hiszen ezzel a lével fogjuk turmixolni. Kidobáljuk a babérleveleket, és hagyjuk egy picit visszahűlni a répákat és a levet. Amikor 70-80 fokosra hűlt, akkor egy botmixerrel óvatosan homogén állagúra turmixoljuk, fokozatosan adagolva hozzá a főzőlevet. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy szinte főzelék állagú legyen, majd adjuk hozzá a kókusztejet. Ha kell, hígítsuk még főzőlével. Végezetül kockázzuk fel a megsült sütőtök szeleteket, és keverjük a levesbe. A pirított tökmagot csak a tálaláskor szórjuk a tetejére, hogy friss, roppanós maradjon. Frissen, forrón tálalva szinte megsimogatja az ember, hidegben jégkristályosra fagyott lelkét. Remélem nektek is olyan örömet okoz majd az elkészítése, mint nekem. Fogyasszátok boldogsággal! :) K. Bálint

Vegán sütőtökös áfonyás diós muffin

2014. november 23. Zizi kalandjai 

Vegán sütőtökös áfonyás diós muffin Sütni akartam végre valamit, mert az elmúlt időben eléggé háttérbe kerültek a sütik, édességek. Örülök, ha a főzésre van idő, a sütemény mostanában luxus számba megy. Ugye Ádi még nem eszik cukros/­­mézes/­­egyéb édesítőszerrel édesített dolgokat, szóval ezért sem ragadok sokat fakanalat. Most viszont a muffin tésztájának összeállítása közben kitaláltam, hogy egy kisebb adagba nem teszek juharszirupot, így a 12 darab muffinból néhány darab neki készült. Mivel van benne sütőtökpüré, almaszósz és egy kevés frissen facsart narancslé, ezért mondhatjuk, hogy a tésztája magában is enyhén édeskés, de mivel Ádi nem evett még nagyon édes dolgokat, ezért neki fel sem tűnik, hogy ennek édesebbnek kellene lennie. Ez a muffin igen gazdag alapanyagokban, van is neki “súlya”. Nehezíti sütőtökpüré, almaszósz, zabpehely, dió, áfonya, szóval olyan, mint egy komplett zabkása reggeli muffin formában. Próbáljátok ki! Vegán sütőtökös áfonyás diós muffin Hozzávalók 12 db-hoz: - 1 és 1/­­4 bögre zabpehely - 3/­­4 bögre és 1 evőkanál tönköly fehérliszt - 3/­­4 bögre sült sütőtökpüré - 1/­­3 bögre almaszósz vagy almapüré - 1/­­2 bögre juharszirup vagy nádcukor - 1 evőkanál frissen facsart narancslé - 2 teáskanál chia vagy lenmag + 1/­­2 bögre víz - 1 vaníliarúd kikapart magjai - 1 teáskanál kókuszolaj - 1 teáskanál almaecet - 1 evőkanál sütőpor - 1 teáskanál fahéj - 1 teáskanál só - áfonya (friss vagy fagyasztott) - dió Egy tálkában keverjük össze a chia vagy lenmagot a vízzel és hagyjuk állni néhány percig, amíg kocsonyás állagú lesz. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Béleljük ki a muffintepsit papírkapszlikkal. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, zabpehely, só, fahéj. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: almaszósz, sütőtökpüré, kókuszolaj, juharszirup, chia vagy lenmag keverék, narancslé, almaecet. A nedves hozzávalókat öntsük a szárazhoz és jól keverjük el. Adjuk a tésztához az áfonyát és a diót és jól keverjük el. Kanállal osszuk el a tésztát egyenlő részben a muffinformákban. Süssük 175 fokon kb. 25-30 percig, amíg aranybarnák lesznek. Kivétel előtt azért végezzünk tűpróbát, hogy jól átsültek-e a muffinok. Tipp: az almaszószhoz az almát meghámoztam, kimagoztam és egyszerű baba almareszelőn pépesítettem. Ha nincs ilyen reszelőnk, akkor kiválthatjuk egyszerű DM-ben, Rossmannban kapható bio bébi almapürével.

Narancsos sütőtökös diós kuglóf : glutén-, tojás-, és laktóz mentes édesség

2014. november 14. Zöld Avocado 

Narancsos sütőtökös diós kuglóf : glutén-, tojás-, és laktóz mentes édességMár évek óta megvan a kuglóf sütő formám, de még sosem használtam. Valahogy nem vonzottak az agyon cukrozott kuglóf receptek, de azért rendszeresen töprengtem rajta, mit is készíthetnék vele, ha már ott van a konyhaszekrényben?! :-)  Pár napja mikor a kedvenc gasztroblogjaim nézegettem, megláttam egy minden mentes kuglófot, ami a kép és a hozzávalók alapján is megtetszett. Azonnal tudtam, hogy valami ilyesmit fogok készíteni! ;-)  narancsos sütőtökös diós kuglóf Sütőtök szezon van, és nagyon szeretjük ezt az őszi-téli narancssárga vitamin bombát. (Valójában Balázs régen egyáltalán nem szerette, de egyszer megkóstolta, és azóta ő sem tud nemet mondani neki.) Telis tele van B2, B11 és C-vitaminnal. Jelentős a karotin, kalcium, cink, mangán és réz tartalma. Kálium tartalmának köszönhetően pedig elősegíti a vér tisztítását.  Általában önmagában esszük, a szeleteket sütőben aranybarnára sütve, de mostanában kísérletezem vele, mint alapanyag is. Féltem, hogy elviszi az ételek, sütemények ízét, és nagyon erőteljes lesz, de egyáltalán nem így van. Talán azért voltak előítéleteim, mert akárhányszor a sütőtök szót kimondom, az orromban érzem azt a nem kellemes bébi étel szagot, ami a sütőtök-répa pépes üvegcsékből jön ki, miután kinyitjuk. Emlékeztek rá? Nektek sem egy kellemes szagélmény, ugye?! ;-) Na ezt az agyamban elraktározott kellemetlen szagot kell félre tennem ilyenkor, és bátran nekivágni a sütésnek. Megéri! Mennyei sütőtökös süteményeket lehet készíteni, kellemetlen illat és íz élmény nélkül. Próbáljátok ki, és írjátok meg a ti tapasztalataitokat sütőtök témában! ;-)    Narancsos sütőtökös diós kuglóf (glutén, tojás, és laktóz mentes édesség) narancsos sütőtökös diós kuglóf HOZZÁVALÓK 18 cm-es kuglóf formához : - 100g köles liszt - 100g barna rizsliszt - 50g hajdina liszt - 20g lenmagliszt - csipet Himalája só - 1tk. szódabikarbóna - 60g nyírfa cukor vagy nádcukor (ha nagyon édes szájú vagy, mehet bele több is, de vegyük figyelembe, hogy a sütőtök is édes)  - téli fűszerek: 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 kk őrölt szerecsendió, 1 kk őrölt gyömbér  - 300 g sütőtök lereszelve, héj nélkül (vagy a dupla késes darabolóval felaprítva) - 50g kókuszzsír - 2 ek. olívaolaj - 50 ml növényi tej (pl.:mandula tej) - 1 nagyobb narancs (kb.200 ml leturmixolva a gyümölcs húsával együtt) - 1 kk. étkezési ecet - 1-2 marék dió, pekán dió, mogyoró mix A sütés nem az erősségem. Míg a főzéshez, a főételekhez használt receptjeim nagy része saját kútfőből származik, a desszertekhez más kreatív konyhatündérek ötleteit kell segítségül hívnom. ;-) Ezesetben az alap mindenmentes kuglóf recept Nóri mindenmentes konyhájából származik. Én ezt módosítottam, és készítettem belőle egy sütőtökös narancsos diós kuglófot, a télies ízek kedvelőinek. :-)         ELKÉSZÍTÉS: A lisztekhez úgy jutottam hozzá, hogy a gabonákat (köles, barna rizs, világos hajdina, lenmag) ledaráltam a kávédarálón. Legközelebb azonban kész por liszteket fogok venni, és azt teszem a tésztába, mert a házi darálás nem eredményez olyan finom szemcséket, így a kuglóf tésztája sem lesz olyan homogén. Persze attól, hogy a kész kuglóf tészta morzsásabb, még ízre tökéletes, és nem kellett sokat várnia rá, hogy elfogyjon. ;-)  A liszteket összekeverjük a sóval, szódabikarbónával, a porcukorrá darált nádcukorral vagy nyírfacukorral, és a téli fűszerekkel (gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió).    Külön tálban egyneművé keverjük a felolvasztott kókuszolajat, az olívaolajat, a növényi tejjel, a leturmixolt naranccsal és az ecettel.  A tetszés szerinti dió féléket összetörjük apró darabkákra, a sütőtököt pedig hámozás és mosás után lereszeljük a nagy lyukú reszelőn.   A száraz és nedves összetevőket a sütőtökkel és diókkal együtt összedolgozzuk egynemű tésztává.  A kuglóf formánkat kikenjük kókuszzsírral, és körbehintjük rizsliszttel, hogy a tészta ne ragadjon a formába. Beleöntjük a tésztánkat, és előmelegített sütőben 160 °C fokon kb.30 perc alatt készre sütjük. Isteni narancsos fűszeres illatok jelzik majd a kuglóf elkészültét. Miután kész van, kitesszük a formával együtt hűlni. Ha még melegen akarjuk eltávolítani a formából, szét fog esni a tésztánk. Adjunk neki egy kis időt, bármennyire is nehéz megállni, hogy ne essünk neki a süteménynek. ;-) Tálalhatjuk önmagában, vagy narancsos öntettel is: narancs, banán és egy kevés növényi tej összeturmixolva krémes állagúra. Bűntudat nélküli nassolást kívánok a hideg téli napokra ezzel a mennyei narancsos-sütőtökös kuglóffal! ;-)  narancsos sütőtökös diós kuglóf   Megjegyzés: az én kuglóf formában nagyobb, mint 18 cm átmérőjű, így a tésztám elveszik benne, ezért nem tökéletes a készre sült forma a képeken. Ha nektek is 18 cm-es a formátok, akkor a tészta "tetőtől talpig" fog érni a formában .  

Sütőtökös gnocci

2014. november 4. Vegavarázs 


Szerintünk ez is ízleni fog ...

Hibát talált oldalainkon? Segítsen a javításában! Mondja el nekünk!



Hiányol valamit oldalainkról? Javasoljon új tartalmakat vagy funkciókat!



Észrevétele van? Küldje el!