2010. augusztus 17., kedd

Mákos-mézes zsömlék


Ma két dologra jöttem rá. Az egyik, hogy a mák szeretete öröklődik, a másik, hogy egy olyan országban élek, ahol nincsen kifli.
Nagyon gyorsan kellett desszertet készítenem . A szerencsém az volt, hogy zsömléből is meg lehet csinálni a gubát, és még hazai darált mák is volt otthon. A kisfiam az adag felét pusztította el. Egyébként amelyik gyermek nem szereti a mákot és nem allergiás az olajos magvakra, dióval is el lehet készíteni. Szupergyors, szuperfinom.

kell hozzá:
- 3 szikkadt zsemle
-25 deka mák
-1 evőkanál méz
-2-3 dl növényi tej (nálam ez a vaníliás szójatej volt, de minden növényi tej alapból édes)

A zsemléket felkockázzuk, és egy mély tálba tesszük a felét, lehetőleg egymás mellé. A tejet a mézzel felmelegítjük, míg a méz el nem olvad benne. De ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró, hiszen a méz elveszíti az összes tápanyag és vitamintartalmát. A tej felével meglocsoljuk a zsemléket, majd megszórjuk a mák felével. Rárakjuk a maradék zsömlét, meglocsoljuk a tejjel, és végül a mákot is rászórjuk. Öt perc elteltével az egészet alaposan összekeverjük. Tányérra kiszedve porrá őrölt xilit-tel tálaljuk. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: