2012. január 30., hétfő

Gyógyító ételeink- méz

A méz gyógyító, egészségvédő hatásairól bizonyára mindenki hallott már. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Évszázadok óta használjuk megfázás kezelésére, baktériumölő tulajdonságai miatt pedig sebek kezelésében is hatásos. Remekül helyettesíti a cukrot, így fogyókúrázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Fogyasztása télen különösen ajánlott! Segítségével könnyedén átvészelhetjük ezt az időszakot betegségek nélkül.

A mézben található legjelentősebb vitaminok: B1, B2, B5, B6, A-, E-, C-vitamin
A B-vitaminok az idegrendszer megfelelő működését, a sejtszintű folyamatokat támogatják, szerepet játszanak az egészséges bőr és haj fenntartásában. Az A-vitamin a látáshoz nélkülözhetetlen, valamint szintén az egészséges bőr fenntartásához járul hozzá. Az E-vitamin antioxidáns hatásairól nevezetes, a C-vitamint pedig azt hiszem nem kell bemutatnom. :)

A mézben található ásványi anyagok: vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium.

A bőrszépítésben is régóta használatos. Gondoljunk csak a mézet tartalmazó kozmetikumokra, vagy akár a mézes masszázsra, melynek a szépítésen túl egészségvédő hatásai is bizonyítottak.

Csak egy recept a sokból, mely méz hozzáadásával készül, és remek téli majszolnivaló. :)
http://biovilag.blogspot.com/2011/12/aszaltmeggyes-cookie.html

Végül pedig egy blog, melyet a figyelmetekbe ajánlok:
http://mez-mez-mez.blogspot.com/


Köszönet érte a szorgos méhecskéknek!




Ani

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése