2011. december 28., szerda

CANTUCCINI PISZTÁCIÁVAL ÉS MEGGYEL -TOJÁS NÉLKÜL!

Hogyan is jutottam el tegnap a bortól  a cantuccini-ig: spontán vendégvárásba fordult a délután, és annyit tudtam, hogy vörösbort fogunk kortyolgatni. (Egyébként mindenkinek figyelmébe ajánlom az egri Bolyki János borait). Napközben “online” visszahallgattam a számomra érdekes hétvégi Kossuth rádiós műsorokat, és egy karácsonyi gasztronómiáról szóló beszélgetésben ejtettek szót egy sütiről, amit ilyenkor hagyományosan borral fogyasztanak itt Magyarországon. Nekem erről egyből Olaszország jutott eszembe: Pavia, a Ticino folyó partja, ahol egy kis  Lambrusco, cantuccini és egyéb kekszek, valamint néhány egyetemista társaságában múlattam az időt jónéhány éve. 
A cantuccini pont az a keksz, amit nagyon szeretek, mert nem túl édes, de jó ropogós, és számtalan variációja létezik. Néhány hete leltem rá erre a tojás nélküli receptre a My new roots nevezetű blogon, amin még alakítottam egy kicsit.




Így állt össze az én receptem:


2 bögre zabliszt
2 csapott tk foszfátmentes sütőpor
1 csipet só
1 bögre sötétbarna nádcukor
1/2 bögre almapüré (összeturmixolt alma)
2 ek kókuszolaj (olíva vagy más is lehet)
1 nagyobb bio mandarin héja
1 mk vanília
2/3 bögre pisztácia durvára vágva
1/2 bögre aszalt meggy
3 ek nyers kakaóbab töret


A lisztet a sütőporral és sóval elkeverjük. A cukrot az olajjal és az almapürével dolgozzuk el, majd ezt a keveréket a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A tésztát két részre osztjuk és mindegyik félből baguette-t formálunk: 7-8 cm szélesre, kb 2cm magasra. Sütőpapírral bélelt tepsin 180C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Ezután kivesszük a sütőből, annak hőmérsékletét visszavesszük 150 C-ra. 15 percig hagyjuk hűlni a sütit. Ezután kb. 1,5 cm vastagon felszeleteljük. Oldalára fektetve visszatesszük a sütőbe kb. 5-10 percig, amíg  kissé megpirul, majd megfordítva a kekszeket a másik oldalukat is megpirítjuk.


Itt a tojás szerepét az almapüré tölti be, és szerintem talán még finomabb is, mint a megszokott változat.
Gyorsan elkészül, a magvakat, gyümölcsöket, fűszerezést tetszés szerint változtathatjuk a receptben. Tea,  kávé és bor mellé is nagyon finom.





Nincsenek megjegyzések: