GYÜMÖLCSLEVESEK
GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók:
1 kg különböző megtisztított és feldarabolt gyümölcs vagy gyümölcsbefőtt (ha gyümölcsbefőttből készíted a levest, a levét felhasználhatod a főzővíz helyett) , 2 dl tejszín vagy 3 dl tej, a gyümölcs édességétől függő mennyiségű cukor (a befőttbe esetleg egyáltalán nem kell cukor), egy evőkanál vaníliás főzős pudingpor, fahéj, szegfűszeg, egy darabka citromhéj.
Elkészítés:
Egy liter vízbe beleöntjük a gyümölcsöket és feltesszük főzni egy-két darabka fahéjjal, néhány szem szegfűszeggel, egy darabka megmosott citromhéjjal és cukorral ízesítve. A tejszínt (tejet) kikeverjük a vaníliás pudingporral. Amint felforr a leves, a tejszínes keverékkel besűrítjük (a leves levéből egy fél merőkanálnyit a pudingos krémhez adunk, kikeverjük vele csomómentesre, és aztán öntjük a pudingos habarást a levesbe, óvatosságból esetleg szűrűn át), az egészet még egyszer felforraljuk, majd tányérokba adagoljuk.
Ez a leves hidegen is nagyon finom.
DINNYELEVES
Hozzávalók:
2 kg görögdinnye , 2-3 evőkanál méz vagy cukor, egy evőkanál vaníliás főzős pudingpor, pár csepp citromlé.
Elkészítés:
A dinnye mag nélküli részéből karalábévájóval gömböket vágunk. (Ha nincs karalábévájód, vágd ki a dinnye mag nélküli közepét, és kockázd föl.)
A dinnyegömböket hűtőbe tesszük.
A dinnye többi húsát turmixgépbe tesszük, összeturmixoljuk, majd apró lyukú szűrőn átszűrjük. Az átszűrt lébe csomómentesen belekeverjük a pudingport. (Kiveszünk egy kicsit a léből. Abban oldjuk föl a pudingport, aztán a többi léhez adjuk.)
A pudingporral elkevert dinnyelét főzni kezdjük. A forrástól számított két-három perc után levesszük a tűzről. Mézzel (vagy kis cukorral) és pár csepp citromlével ízesítjük, majd lehűtjük.
Tálaláskor a dinnyegömböket (vagy kockákat) elosztjuk a tányérokban, és rájuk merjük a lehűtött levest.
Tipp:
A dinnyelevest ízesítheted apróra vágott citromfűvel vagy mentalevéllel is.
Ha nem gyerekeknek készül a leves, adhatsz hozzá 1 dl vörösbort.