2012. április 6., péntek

Böjtölj zöldség- és gyümölcslevekkel

Biopiac és őstermelők a Hunyadi téri piacon - innen szereztük be az alapanyagokat
A böjti időszak a végéhez ér, de a tavaszi megtisztulás még mindig aktuális lehet, ha eddig nem volt rá lehetőséged!
Én frissen préselt zöldség- és gyümölcslevekkel böjtöltem 7 napig. 
Kedvenceim az alma-zellergumó-petrezselyem,  tyúkhúr-répa-cékla-gyömbér és a spenót-alma-répa-citrom-fahéj.
Tyúkhúr 
Fontos, hogy a zöldek se maradjanak ki a levekből, mert nem csak a méregtelenítést segítik és lúgosítanak, hanem  magas ásványi anyag és értékes fehérje (aminosav) tartalommal is bírnak.
A zöldségek és gyümölcsök levét gyümölcscentrifugával nyertem, míg a zöld levelekét (tyúkhúr, spenót, petrezselyem, korianderzöld, madársaláta...) présgéppel vagy turmixgéppel (ekkor kevés vízben turmixoljuk el a zöldeket, majd a hígabb levet magzsákon szűrjük át). A zöld levelekről itt olvashatsz egy jó összefoglalót.
A leveket ízlés szerint vegyíthetjük.
A léböjt kiiktatjuk a rostokat, így a szervezetnek nem kell azok emésztésével foglalkoznia, a frissen préselt levekből azonban kap tápanyagot, amit könnyebben be tud építeni. Ez végülis egy tehermentesítés, így az energia a méregtelenítésre fordítódhat.
A frissen préselt az igazi! 
Fontos továbbá:
- a felszabadult méreganyagok kivezetése (elegendő tiszta víz ivása, beöntés)
- nyugalom a böj ideje alatt és figyelem a testünk jelzéseire (szédülés, gyengeség és szilárd étel utáni vágy jelentkezhet az első 3 napban)
- bio alapanyagokat használjunk, mert most aztán koncentráltan vinnénk be a méreganyagokat a testünkbe
- komposztáld a konyhai hulladékot, ha teheted!
- a böjt befejezése, "megtörése" majdnem olyan lényeges, mint a böj maga
- a böjt alatt olvass a böjtölésről szóló írásokat, ami tudatosítja a benned éppen zajló folyamatokat és erőt is ad.
Gratulálok Szilvinek a kitartásért élete első böjtjén!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...