HORTOBÁGYI GOMBÁS PALACSINTA
Hozzávalók (4 személyre):
12 hagyományos palacsinta, 1 fej apróra kockázott vöröshagyma, 50 dkg tisztított és felszeletelt gomba, 1 evőkanál pirospaprika, negyed kávéskanál őrölt kömény, néhány csipet őrölt bors, só, 1 evőkanál étolaj, fél csokor petrezselyemzöld, 1 zöldpaprika és egy paradicsom (vagy helyettük egy-két evőkanál lecsó), 1 kis doboz (kb. 1,5 dl) tejföl, 1 evőkanál liszt. A tálaláshoz: 1 kis doboz (kb. 1,5 dl) tejföl.
Elkészítés:
Egy evőkanál étolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rászórjuk a köményt és a borsot, átkeverjük, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük fél deci vízzel, beletesszük a felszeletelt gombát, a kicsumázott paprikát és a paradicsomot, megsózzuk, és puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész, apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, és beleöntjük a tejfölt, ha kell utánízesítjük. Főzzük még tíz percig. Úgy jó, ha az ételnek bőségesen van leve.
Ezután a szaftot leszűrjük a gombáról, és félretesszük. A visszamaradt gombát megszórjuk egy evőkanál liszttel, és egy percig kevergetve pirítjuk, majd kihűtjük. Amikor kihűlt, megtöltjük vele a palacsintákat, amelyeket aztán egy tűzálló tálba rendezünk, és letakarva negyed órára 180 fokos sütőbe teszünk. A kisült palacsintákat a leszűrt gombaszafttal és tejföllel meglocsolva tálaljuk.