ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók:
1-2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél zellergumó (ha nagy, csak egy negyed), 1 szelet kelkáposzta (kisebb fejből egy negyed), 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerinti arányban karfiol, brokkoli, kelbimbó, karalábé, zöldborsó vagy más zöldség, 1 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, pár szál zellerzöld, só, csipetnyi őrölt bors, 1 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
A megtisztított, fölkarikázott répát és petrezselyemgyökeret valamint a kockákra vágott zellergumót az étolajon állandóan kevergetve 3-4 percig pirítjuk, majd fölöntjük egy liter vízzel, beledobjuk a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát és zöldpaprikát, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a petrezselyem- és zellerzöldet, és gyöngyözve főzni kezdjük..
Amikor a leveszöldségek már félig megpuhultak, beletesszük a levesbe a kelkáposztát, karfiolt, brokkolit (a könnyebben puhuló zöldségféléket) is. Fölöntjük annyi vízzel, amennyi kb. kétszeresen ellepi, és az összes zöldséget ízlés szerint puhára főzzük.
Mikor a zöldségek már majdnem puhák, vegyük ki a fűszercsokrokat, a paprikát és a hagymát. Ha kell, ízesítsük még sóval és borssal, és szórjunk bele valamilyen apró száraztésztát (cérnametéltet, kiskagylót, csillagtésztát), aztán főzzük még 5 percig, majd letakarva hagyjuk még állni legalább tíz percet, ezalatt a tészta teljesen megpuhul.
Tipp:
Ha az erősebb ízeket szereted, tehetsz a levesbe 1-2 zöldségleves kockát vagy kis ételízesítőt is.
TAVASZI ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók:
Fél kg zöldborsó, 2 sárgarépa felkarikázva, fél fej karfiol (kb. 35-40 dkg), egy evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, egy csapott evőkanál liszt, só, 1 kiskanál cukor, 1 evőkanál étolaj.
A tésztához:
1 közepes tojás, 3 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, só.
A felkarikázott sárgarépát és a borsót és a rózsáira szedett karfiolt egy evőkanálnyi olajon kb. 10 percig lefedve pároljuk.(Ha nem zsenge a borsó, egy deci vizet öntünk a zöldségekre a párolás kezdetén.) Amikor a zöldségek levele elpárolgott, rájuk szórunk egy kiskanálnyi cukrot, kevergetve pirítjuk 1-2 percig, aztán megszórjuk egy evőkanálnyi liszttel, jól megkeverjük, sózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami háromszorosan ellepi. Lassú tűzön főzzük, míg a borsó, karfiol és répa megpuhul. Ekkor beleszórjuk a petrezselymet, beleszaggatjuk a tésztát, és főzzük az újraforrástól számított 5 percig. (A tésztát úgy készítjük, hogy a hozzávalókat összekeverjük, és kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle a levesbe.)
Tipp:
A zöldségekhez pároláskor néhány megtisztított és szeletekre vágott gombát is adhatunk.
ZÖLDSÉGLEVES MÁSKÉPP
Hozzávalók:
1 kg megtisztított, feldarabolt zöldség (1-2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér és ízlés szerinti arányban karfiol, brokkoli, kelbimbó, karalábé vagy más zöldség), 1 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, só, csipetnyi őrölt bors, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
A megtisztított, fölkarikázott répát és petrezselyemgyökeret az egy kanál cukorral megszórva az étolajon állandóan kevergetve 3-4 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, a paprikát elkeverjük és fölöntjük egy nagy bögre hideg vízzel.
Beletesszük az egészben hagyott hagymát és paprikát, a földarabolt zöldségeket, a fűszercsokrokat. Sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és a zöldségeket lassú tűzön megfőzzük. (Ki-ki ízlése szerint főzze puhára a zöldséget. Én nem szoktam túlfőzni őket. Az elpárolgó vizet a főzés során mindig pótoljuk.)
Ezután a levesből vegyük ki a fűszercsokrokat, a paprikát és a hagymát. Ha kell, ízesítsük még sóval.
Tipp:
Főzhetsz a levesbe vajgaluskát, csipetkét vagy másféle tésztát.
Tálalásnál adhatsz hozzá tejfölt is.