2012. szeptember 21., péntek

Cukkinis pepperonatával töltött paprika (vegán)

Az idei nyár végén sem hagytam ki az Alexadra könyvesbolt nagy akcióját, és többek között két remek, vegetáriánus szakácskönyvet vettem töredékáron. Egy darabig csak nézegettem őket, aztán ma eljött az éles bevetés is az egyiknek. Jól vizsgázott, így nem rukkolom :)


Hozzávalók 4 személyre
  • 8 kerek végű, sárga színű paprika (Blondy) (kb. 3/4 kg)
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes cukkini (kb. 1/2 kg)
  • 5-6 paradicsom (kb. 1/2 kg)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 2 evőkanál olívabogyó
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 25 dkg gabonakeverék (vagy valamilyen gabona, legegyszerűbb esetben barna rizs)

Először a pepperonatát ("olasz szegény lecsó") készítettem el. Megtisztítottam és apróra vágtam a kétféle hagymát. Megmostam és hosszában négybe, majd kb. 1/2 cm vastagságú szeletekre daraboltam a cukkinit. Meghámoztam és falatnyi kockákra szeltem a paradicsomot. Vastag aljú edényben fölmelegítettem az olajat, majd kis lángon, kevergetve megpuhítottam benne a vöröshagymát (kb. 5 perc). Hozzáadtam a fokhagymát, majd kicsit később a cukkinit is, és még pár percig sütöttem. Beletettem a paradicsomot, beleszórtam az oregánót, és kis lángon, lefedve kb. 10 percig főztem. Végül belekevertem a félbevagdalt olívabogyót és a borecetet, picit sóztam (tényleg picit, mert az olívabogyó is sós) és összemelegítettem. (Nem kell félni az ecettől, nem lesz tőle savanyú, ellenben igen kellemes zamatot ad neki.)

Amíg a töltelék főtt, kb. 3/4 magasságban elvágtam a paprikákat, és kiszedtem a csutkájukat. Tepsire pakoltam őket, melléjük téve a tetejüket, és 200 fokos sütőben addig sütöttem őket, míg puhulni kezdtek.

Vastag aljú kis fazékban kevés olajon enyhén átpirítottam a gabonakeveréket, majd felöntöttem 2,5 dl vízzel. Forrás után kis lángon, lefedve addig főztem, míg majdnem az összes folyadékot beszívta. Ekkor ráöntöttem a lecsó ízletes levét, és ebben pároltam készre.

Az elősütött paprikákba kanalaztam a lecsó sűrejét, rájuk tettem a kalapjukat, és még pár percig sütöttem.

Tálaláskor tányérra szedtem a párolt gabonából, és ráállítottam a töltött paprikákat.


Forrás: Paul Gayler: Vegetáriánus ételek (a gabona körettel én egészítettem ki)
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails