Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


KRUMPLIFŐZELÉK

2008.01.18

Hozzávalók:

1 kg megpucolt, kockákra vágott krumpli, 2 evőkanál étolaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett 2 evőkanál lecsó), 1 vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 2 babérlevél, két csipetnyi őrölt bors, ízlés szerint ecet és só.

  

Kép

  

Elkészítés:

A hagymát állandóan kevergetve üvegesre sütjük az olajban, aztán pirospaprikával meghintjük és felöntjük egy bögre hideg vízzel. Belerakjuk a krumplit, a kicsumázott, félbevágott zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Megsózzuk, megborsozzuk, belerakjuk a babérlevelet, aztán felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. (Közben az elpárolgó vizet pótoljuk.

Amikor a krumpli megfőtt, kivesszük belőle a paprikát és a babérlevelet.

A tejfölt simára keverjük a liszttel, felöntjük egy deci vízzel, és a megfőtt krumplihoz keverjük.

Ha kell végül még utánsózzuk és pár csepp ecettel ízesítjük a főzeléket.

Tálalhatjuk fasírttal, főtt tojással, tükörtojással, virslivel, de magában, savanyúsággal is finom.

  

Kép

  

 

KRUMPLIFŐZELÉK MÁSKÉPP
(rántással)

 

Hozzávalók:

1 kg megpucolt, kockákra vágott krumpli, 2 evőkanál étolaj, 3 csapott evőkanál liszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint majoranna, ecet, cukor és só.

 

Elkészítés:

A krumplit sós vízben puhára főzzük.

2 evőkanál étolajból és 3 kanál lisztből rántást készítünk. (A forró olajba beleszórjuk a lisztet, mérsékelt tűzön, állandóan kevergetve addig pirítjuk, amíg a liszt kicsit színesedni kezd, ekkor fölöntjük egy nagy pohár hideg vízzel, levesszük a tűzről és csomómentesre keverjük. Ha mégis picit csomós marad, szűrőn át adjuk az ételhez.)

A rántást a puhára főtt krumplihoz keverjük, beleszórjuk a majorannát, pici ecettel savanyítjuk, cukorral, sóval ízesítjük, majd öt perc alatt összefőzzük. Ezután levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejfölt.

  

krumpli-fozelek-11-007-dd.jpg

 

  

KRUMPLIFŐZELÉK III.

Hozzávalók:
1 kg megpucolt és feldarabolt krumpli, egy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, egy zöldpaprika, egy paradicsom, egy evőkanál étolaj, pirospaprika, csipetnyi őrölt bors, só, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt.

   

Elkészítés:
Az apró kockákra vágott hagymát megfuttatjuk az olajon, rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. fél liter vízzel, beletesszük a krumplit, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a kicsumázott, félbevágott zöldpaprikát és a lehúzott héjú, összevágott paradicsomot, belereszeljük a fokhagymát, lefedjük, és puhára főzzük.
Mikor a krumpli megfőtt, kivesszük belőle a zöldpaprikát és belekeverjük a liszttel simára kevert tejfölt.
Ezután a főzeléket még öt percig főzzük.

   

p1300162-dd.jpg

   

 

TÁRKONYOS KRUMPLIFŐZELÉK

 

Hozzávalók:
1 kg megpucolt és feldarabolt krumpli, 2 kisebb vagy 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 2 dl tejszín, só, 3 csapott evőkanál liszt, 3-4 babérlevél, 2 teáskanál apróra vágott tárkony.

  

Elkészítés:

A krumplit föltesszük főni a babérlevéllel, sóval.

Közben a lisztből és a tejszínből csomómentes habarást keverünk.

Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, belereszeljük a fokhagymát és beleszórjuk a tárkonyt, aztán mikor teljesen megpuhult, beleöntjük a tejszínes habarást, a forrás után még két percig főzzük, aztán tálalhatjuk.

 

Tipp:

A főzeléket kicsit savanyíthatod pár csepp citromlével vagy ecettel.

A főzeléket tejszín helyett tejföllel is készítheted.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

"virsli"

(majoranna, 2013.11.15 16:48)

Meg tudja valaki mondani, hol lehet ilyen szejtán virslit kapni?
Egyátalán szejtánt?
Előre is köszönöm. Üdv: Anna

Krumpli főzelék

(Szamóca, 2010.08.12 21:51)

Szia!
Köszönöm szépen az ötletet. Ki fogom próbálni.

krumpli-főzelék

(third, 2010.08.12 21:48)

Szia! jó ez az oldal, most találtam rátok :)
A krumplifőzeléket én a 2. verzióval készítem, azzal a különbséggel, hogy tejföl helyett joghurtot használok, vagy kefírt - és igy nem kell bele ecet. Nagyon finom lesz tőle, plusz, a párom gyomra miatt mi nem eszünk semmilyen ecetes ételt :(