BÁCSKAI RIZSES / TARHONYÁS SZÓJAKOCKA
Hozzávalók:
20 dkg száraz szójakocka,
1 vöröshagyma apró kockákra vágva,
2 kicsumázott zöldpaprika (aki szereti, az tehet bele erős paprikát is),
2 paradicsom,
1 evőkanál őrölt pirospaprika,
negyed kávéskanál őrölt bors,
étolaj,
25 dkg rizsből készült főtt rizs vagy 50 dkg főtt tarhonya.
Elkészítés:
A szójakockát egy olyan mikrózható, lefedhető edénybe szórjuk, amibe bőven belefér. Rászórunk két kávéskanál sót. Ráöntünk a térfogatához képest dupla mennyiségű forró víizet. Mikrohullámú sütőben maximális fokozaton 5-7 percig főzzük, majd leszűrjük.
2-3 evőkanál olajon üvegesre sütjük a hagymát, beletesszük a szójakockát, és erős tűzön megpirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ráöntünk egy bögre vizet, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt negyed óráig főzzük.
Ezután hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot, és lefedve, ha kell, az elpárolgó vizet pótolva addig főzzük, amíg a szója megpuhul. (Úgy jó, ha bőven marad rajta szaft is.)
Mikor a szója megpuhult, ha kell, még utánsózzuk és borsozzuk. (Legyen elég erősen fűszeres, mert a rizs fölvesz a fűszerezésből).
Ezután hozzákeverjük a rizst vagy tarhonyát, és még pár percig együtt főzzük. (Vigyázat, nagyon könnyen leég!)
Tipp:
A rizst nagyon könnyen megfőzheted mikróban. (Én többnyire így főzöm.) Kell hozzá egy lezárható, lehetőleg kerek műanyag edény. Ebbe szórjuk a rizst. Rászórjuk a sót. Fölöntjük a rizs térfogatához képest háromszoros mennyiségű forró vízzel, aztán lefedve betesszük a mikróba a legnagyobb fokozatra a tasakon megjelölt időtartamra. (Bevallom, én nem is mindig nézem a tasakon megjelölt főzési időt. Beteszem a rizst negyed órára, aztán megnézem, megpuhult-e, ha nem, visszateszem még egy kicsit.) Amíg a rizses húshoz a húsos alapot készíti az ember a mikróban a rizs is bőven megfő, és semmi gond vele.