2013. március 1., péntek

Fánk tojás nélkül

Itt a Farsang áll a bál, fánkot süt a kis család :)



Kis kuktám, aki segített dagasztani



Hozzávalók:

10 dkg rétesliszt
25 dkg sima liszt
fél zacsi száraz élesztő (3,5 gr)
1 ek gyümölcscukor
2,5 dg xilit (vagy gyümölcscukor)
2,5 dkg margarin
2 dl tej (növényi)

Elkészítés: Összekevered a száraz hozzávalókat, majd mehet bele a langyosra melegített margarin és tej. Addíg "gyúrod" fakanállal, míg egy homogén, sima felületű, az edény falától elváló masszát nem kapsz, amely már kézzel is dagasztható. (Ettől a résztől féltem a legjobban, de ezt az 5 éves nagyfiam elintézte helyettem :) nekem már csak kicsit kellett kézzel dagasztanom. Először egy ragadós-nyúlós massza, de aztán egy szuper kis lágy tészta lesz belőle!!) Hagyod kelni kb. 1 órát, majd lisztezett felületre borítod, kb. 1 cm vastagságúra nyújtod, fánkszaggatóval vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatod. Én sütőpapíros tepsire tettem őket pihenni (letakarva kb. fél órára). Közepesnél kicsit kisebb lángon sütöd először lefedve, majd fedő nélkül. Vigyázz, hamar kész van, én az első adagot elégettem... De a többi nagyon jó lett! És egyáltalán nem hiányzott belőle a tojás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése