KELKÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
50 dkg krumpli, fél nagyobb vagy 1 kisebb kelkáposzta, 1 nagyobb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, egyéb zöldségek (pl. fél szál póréhagyma, 1 szál angol zeller , néhány gomba...), 1 evőkanál étolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 babérlevél, csipetnyi őrölt bors, só.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk. A répaféléket és a póréhagymát fölkarikázzuk, és az olajon 2 percig kevergetve pirítjuk, majd rászórjuk a köményt, borsot, babérlevelet és sót, átkeverjük, és felöntjük kb. másfél liter vízzel. Negyed óráig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott krumplit és kelt, valamint a karikákra vágott szárzellert és a csokorba kötött petrezselyemzöldet. Addig főzzük, amíg a zöldségek kellően meg nem puhulnak. (Én úgy szeretem, ha nem főnek szét, hanem haraphatók maradnak.) Főzés közben az esetleg elpárolgó vizet pótoljuk. Az ételnek nem kell bő lében főnie, éppen csak annyiban, amennyi jól ellepi. Végül, ha kell, kis sóval utánízesítjük.
Tipp:
Tálalásnál tejfölt vagy buggyantott tojást adhatsz hozzá. A levest fűszerezheted egy kávéskanál őrölt pirospaprikával is.