Olyan jó, hogy kutakodom a régi receptjeim között, mert isteni kincsekre akadok! Ezt a receptet a Kifőztük Magazin első számába készítettem valamikor 2010 elején, de ide még nem került fel. Az ízére még mindig emlékszem, annyira finom volt. Ha vége a léböjt kúrámnak (most vagyok a 20. és egyben utolsó napon), elkészítem a családnak ezt kis finomságot hálából, hogy főztek és ettek helyettem :) az utóbbi hetekben.......
Vendégeknek és csak úgy is nagyon ajánlom, mert gyorsan elkészül. És ha már úgyis vannak fázisfotóim az egyes műveletekről, akkor azt is megosztom veletek.
Hozzávalók:
tésztához:
45 dkg BL 80 kenyérliszt
20 dkg tönkölybúza fehérliszt
35 dkg teljeskiőrlésű
tönkölybúzaliszt
5 dkg élesztő
1 joghurt
4,5 dl langyos víz
1,5 tk himalaya só
1 tk barnanádcukor
1 dl olaj
töltelékhez:
30 dkg juhtúró
6 ek tejföl
10 dkg pálmazsír
2 ek barnarizs liszt
35g metélőhagyma
1 tk őrölt feketebors
20 dkg reszelt sajt
A juhtúrót egy tálba
morzsoljuk, hozzáadjuk a pálmazsírt és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük.
Beletesszük a tejfölt, a metélőhagymát, a rizslisztet, a borsot és ezekkel is
jó alaposan összekeverjük, majd félretesszük. Nem kell hűtőbe tenni, mert akkor
a pálmazsír nagyon megkeményedik és kenhetetlen lesz. A tésztához 2 dl langyos
vízbe beleteszünk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva
meleg helyre tesszük. Közben a liszteket átszitáljuk, összekeverjük a sóval,
beletesszük a joghurtot és az olajat. Miután az élesztő felfutott ezt is
beletesszük és a víz fokozatos hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez kb. 40-50 percet vesz igénybe,
20 perc után egyszer átgyúrjuk a kelésben lévő tésztát. Miután szépen megkelt kettévesszük
a tésztát és egyenként, gyúródeszkán fél cm vastagra kinyújtjuk. Megkenjük a
juhtúrós töltelék felével, megszórjuk reszelt sajttal és feltekerjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése