Lecsós csicseriborsó
2013. szeptember 05. írta: VegaLife

Lecsós csicseriborsó

lecsós csicseriborsó-1.jpg

Az ókori görög és római birodalmak idejében már értékes haszonnövény volt, szívesen készítettek belőle ételeket. Napjainkban is jól tesszük, ha minél gyakrabban beépítjük az étrendünkbe. Jótékony hatása van a vér koleszterinszintjére, továbbá a cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztása, mivel az étkezések után gyors vércukorszint emelkedést is kiegyensúlyozza. Mivel jól laktat, és tápanyagokban, rostban is gazdag, így fogyókúrázóknak is ajánlott (például salátába keverve). Ez esetben a lecsót lehetőleg ne tésztafélével fogyasszuk, inkább kölessel vagy kevés barna rizzsel.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 bögre csicseriborsó (kb. 2,5 dl)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • víz
  • ételízesítő
  • paprika
  • babérlevél
  • 4-5 paprika
  • 2-3 paradicsom

Elkészítés:

A 12 órán át áztatott csicseriborsót néhány szál babérlevéllel és bő vízzel közepes lángon ételízesítővel feltesszük főzni. Nekem 45 percre minimum szükségem volt ahhoz, hogy a szemek megpuhuljanak, de akár 60-70 perc főzés is kellhet.

A lecsót gyorsan és egyszerűen készíthetjük el. Felaprított hagymát párolunk egy kevés vízen, a csicseriborsót, a felvágott paprikát a hagymán pároljuk, mikor már kezdenek megpuhulni a paprikák, a felkockázott paradicsomot is hozzáadjuk. Egy kevés sóval vagy ételízesítővel, valamint apróra vágott vagy összenyomott fokhagymával ízesítjük. Rövid ideig együtt készre főzzük.

Mi éppen durumtésztával ettük, de igazából tarhonyával, barna rizzsel vagy kuszkusszal is tálalhatjuk.

csicseri lecsósan.jpg
lecsós cs.jpg
lecsós csicserkó.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr75497137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása