Ha tökéletes rizst szeretnél

A rizs főzésére volt egy jól bevált módszerem. Biztos voltam benne, hogy én ezen már sosem fogok változtatni. Nemrég azonban két forrásból is hallottam egy apró trükköt, ami nagyon bevált. Néhány hete mesélte először valaki, hogy egy ájurvéda klinikán úgy főzik a rizst, hogy egy-két órán át áztatják, majd a szokásos módon folytatják az elkészítését. Pár nappal később ugyanezt mondta másvalaki, egy Indiában élő lelki tanítómestertől hallotta, aki az indiai ételek készítésének mestere: „Ha tökéletes rizst akarsz készíteni, főzés előtt áztasd be.” Nem gondoltam, hogy sokat dobna a dolgon az áztatás, de azért adtam egy esélyt, és kipróbáltam. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta. A rizs sokkal finomabb, könnyebb, pergősebb, szebb lett. Hihetetlen, hogy ennyit számít! Hozzáteszem, ez csak basmati rizsre vonatkozik, kevésbé jó minőségű rizzsel felesleges megpróbálni.

Tehát a rizs főzésének új módszere nálam:

1. A rizst bő vízbe áztatom egy órán keresztül. Ha letelt, háromszor átmosom, majd lecsepegtetem.
2. A rizs másfélszeresének megfelelő mennyiségű vizet sóval forralni teszek. Amikor panirt (indiai házisajtot) készítek, a visszamaradt savóval öntöm fel a rizst, csodálatos ízt ad neki!
3. Egy vastag aljú edényben kevés zsiradékon megpirítom a lecsepegtetett rizst.
4. A megpirított rizst felöntöm a forrásban lévő vízzel, majd lefedem az edényt, és egészen kicsire veszem a lángot.
5. A rizs (mennyiségtől függően) 12-15 perc alatt fő meg. Ekkora felszívja az összes vizet, megpuhul, és pergős lesz.

 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek