Starity

Vegetarianizmus: elkötelezett életmód, ami egy életre szól

2013. május 25. 21:09   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Manapság egyre többen fordulnak a vegetáriánus étkezés felé egészségi vagy állatvédelmi okokból. Sokan támadják ezt az életformát, azonban a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy jó döntés a hús elhagyása.

hirdetés
Vegetarianizmus: elkötelezett életmód, ami egy életre szól

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a vegetáriánusok csak zöldséget, gyümölcsöt és magokat esznek. Oszlassunk el egy fogalomzavart.

A vegetáriánusok kizárólag a húst és a húskészítményeket hagyják el az étkezésükből. Vannak olyanok, akik tojást és tejtermékeket fogyasztanak (ovo-lakto vegetáriánusok), azonban vannak olyanok is, akik kizárólag növényi eredetű táplálékot vesznek magukhoz és lemondanak minden állati eredetű ennivalóról: legyen az tojás, tejtermék vagy méz – őket nevezzük vegánoknak. Tehát egy vegetáriánus ember nyugodtan ehet tésztát vagy pékárut – akárcsak vegán társai, akik azonban a tojást más, természetes anyaggal kénytelenek pótolni.

A vegetáriánus/vegán emberek arra is ügyelnek, hogy ne támogassanak olyan vállalkozásokat, amelyek az állatok kizsákmányolására épülnek, tehát nem vásárolnak bőrből vagy szőrméből készült termékeket, sem pedig állatokon tesztelt kozmetikai cikkeket vagy tisztítószereket.

Mindannyiunkba belesulykolták, hogy a hús egészséges és szükséges ahhoz, hogy erősek és egészségesek legyünk. Számtalan kutatás azonban azt bizonyítja, hogy ez tévedés – sőt, a hústermékek, amelyeket a vágóhídon vegyszerrel kezelnek, hogy ne romoljanak meg olyan gyorsan, ártalmasak.

Egyrészt azért, mert az ember emésztőrendszere nem alkalmas a hús tökéletes feldolgozásához. A húsevő állatok bélrendszere rövid, így a szervezet gyorsan fel tudja dolgozni a húst, és gyorsan ki tudja üríteni a bomlásával járó mérgező anyagokat. Az ember bélrendszere ezzel ellentétben hosszú, és így a mérgeknek jóval több idejük marad, hogy kárt okozzanak a veseműködésben – emellett ízületi gyulladásokat, érrendszeri megbetegedéseket és rákot is okozhatnak.

A híres vegetáriánusok példája is megmutatja az életmód előnyeit. Az indiai polgárjogi harcos, Gandhi 78 éves volt, amikor meggyilkolták, de idős kora ellenére is remek egészségi állapotnak örvendett, agya friss maradt és tevékenyen tette a dolgát. Politikai okokból többször megtette, hogy hosszabb ideig citromos vízen kívül semmit nem vett magához, ennek ellenére feltűnően gyorsan regenerálódott a szervezete, amint enni kezdett. Tévhit az is, hogy a húst elutasító emberek mind törékenyek és csontsoványak – ismerkedjünk meg a leghíresebb vegán testépítőkkel: Jim Morris-szal, Billy Simmonds-szal vagy éppen Denise Nicole-lal:

A vegetáriánus étrendnek vannak előnyei és hátrányai – mint mindenben, itt is a mértékletesség a fontos, mert a túlkapások mindig megbosszulják magukat. Nézzük az előnyeit!

  • megnő a növényi rost szintje, így hamarabb alakul ki a jóllakottság érzése és nem esszük magunkat degeszre
  • a bélrendszer tisztább lesz, így csökken a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye
  • a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok védik a szervezetet, a telitett és telítetlen zsírsavak aránya is kedvezően alakul
  • a növényi eredetű táplálék nem tartalmaz koleszterint, emellett számos növény képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét, az antioxidánsok megkötik a szabadgyököket, ezáltal tisztul a szervezet és lassul az öregedési folyamat
  • csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye

Ezek tudatában nem meglepő, hogy a vegetáriánusok között ismeretlen a magas vérnyomás és a vakbélgyulladás, számtalan szív- és érrendszeri betegség, valamint a cukorbetegség és az ízületi problémák is jóval ritkábbak.

A vegetáriánus életmódnak nincs hátránya és veszélye. Veszéllyel csak a vegán életmódot folytató embereknek kell szembenézniük:

  • a növényi eredetű táplálékben kevesebb a D-vitamin és a létfontosságú aminosavak, a B12 vitamin pedig teljes mértékben hiányzik
  • aki nem fogyaszt tejtermékeket, annak valahogyan pótolnia kell a kalciumot, a B2-vitamint és a nélkülözhetetlen aminosavakat, amiknek hiánya vérszegénységet és csontritkulást okoz.
  • aki csak gabonaféléket vesz magához, annak a szervezetébe nem jut elegendő C-vitamin

Szerencsére ma már számtalan vitaminkészítmény és nyomelem-pótló szer kapható, amivel kiküszöbölhetőek ezek a hiányok. Az állati fehérjéket is lehet pótolni zöldségekkel, például babfélékkel.

A tudósok bebizonyították, hogy a zöldségek és gyümölcsök valójában jóval több biológiai energiát tartalmaznak, mint a húsok, és éppen olyan táplálóak. A húst sokan azért tartják értékesnek, mert mind a nyolc fő aminosav megtalálható benne – azt viszont már kevesebben tudják, hogy a szójabab és tej szintén tartalmazza ezeket az aminosavakat.

A vegetarianizmus korábban diétának számított, mára azonban életformává vált és az ellenzők dacára az egész világon elterjedt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek