Hogyan érdemes gyümölcslevet inni?

ivólé, ivólevek, gyümölcslé, zöldséglé
Vágólapra másolva!
Az őszi, téli fertőzéses időszakban nem mindegy, hogy mennyit és mit iszunk, de még az sem, hogy mikor, hiszen mindez hatással van immunrendszerünkre. Ha egész nap elfelejtünk inni, és csak este pótoljuk nagyobb mennyiséggel, ez ronthatja a szervezet védekező képességét – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem legfrissebb prevenciós sajtóközleménye.
Vágólapra másolva!

A szervezet sokkal érzékenyebben reagál a szomjazásra, mint az éhezésre. Hiszen míg ennivaló nélkül akár 2-3 hétig is életben maradhatunk, a víz hiánya már 1-3 nap alatt is életveszélyes állapotot idéz elő. Azonban már a kisebb mértékű folyadék hiány is okozhat problémát, többek között hatással van védekező rendszerünk állapotára. Érdemes ezért végiggondolni, mit és hogyan igyunk.

Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem dietetikusa szerint, ha legalább 6-8 pohár innivalót iszunk naponta, akkor sokat teszünk azért, hogy elegendő mennyiségben képződjön például a védekező rendszerünk számára is fontos gyomorsav, mely az esetlegesen étellel élelmiszerekkel bejutó kórokozókat feltartóztathatja, elpusztíthatja.

Tudni kell azt is, hogy a légúti betegségeket okozó, cseppfertőzéssel terjedő kórokozók, az erre az évszakra jellemző hideg időjárás, szél, vagy a rendszeres fűtés miatt kiszáradt orr vagy szájnyálkahártyán keresztül könnyebben jutnak szervezetünkbe. Az elegendő folyadék fogyasztás viszont hozzájárul ennek elkerüléséhez.

Mit igyunk?

Közismert, hogy a víz, ásványvíz mellett hasznosak a különböző gyógynövényekből készült teák (pl. menta, citromfű, csipke, hársfa, kamilla, bodza). Ezek nem csak finomak, változatos ízvilágúak, hanem egyes összetevőik (pl. menta illóolajai) segítik a légzést, baj esetén hozzájárulnak az orrdugulás megszüntetéséhez, esetleg izzasztó hatásuk miatt a lázas állapot könnyebb elviseléséhez.

Jó választás immunrendszerünk erősítése érdekében a frissen facsart vagy 100 százalékos gyümölcs- és zöldségtartalmú leveket fogyasztani vitamin- és fitonutriens (biológiailag aktív növényi anyag) tartamuk miatt. Az azonban kevésbé köztudott, hogy ez utóbbiak akkor szívódnak fel igazán jól, ha vízzel, ásványvízzel feles arányban, hígítjuk őket.

Az utóbbi években egyre több tanulmány foglalkozik a különböző színes zöldségekben (pl. cékla, paradicsom, sütőtök, vöröskáposzta, brokkoli), és gyümölcsökben (pl. áfonya, kökény, kivi, vérnarancs, vörösszőlő) készült italokban lévő biológiailag aktív növényi anyagokkal (pl. polifenolok). Ezek egy része erős antioxidáns hatása miatt hozzájárul a sejtek épségének megőrzéséhez, így a nyálkahártya, és a keringési rendszer egészségének megtartásához, így közvetve az immunrendszer erősítéséhez.

Végül az sem mindegy, hogy mikor isszuk meg a napi szükséges folyadék mennyiséget. Célszerű azt a nap folyamán egyenletesen elosztani. Ha egész nap elfelejtünk inni, és csak este fogyasztunk nagyobb mennyiséget, stresszhelyzet elé állítjuk szervezetünket, ami szintén ronthatja szervezetünk védekező képességét – áll az egyetem hírlevelében.