C-vitamin drink
2013. december 09. írta: VegaLife

C-vitamin drink

C-vitamin drink.jpgCsipkebogyóval találkozva talán kevesen asszociálunk arra, hogy nem mással van dolgunk, mint a rózsa termésével. Meglehetősen sokfajta rózsa nyílik világszerte. A halvány rózsaszín gyepűrózsa, tudományos neve és angol elnevezése egyaránt "ebrózsa", mivel veszett kutya harapására is használták. Levelei hashajtó, magja vízhajtó hatású. Csipkebogyója pedig olyan gazdag forrása a C-vitaminnak, hogy a II. világháború idején Angliában az iskolás gyermekekkel szedették, és egy évben 226 tonnát gyűjtöttek össze belőle. Talán kevesen tudják, hogy a csipkebogyó bizony a citromban található C-vitamin többszörösét (tízszeresét) tartalmazza. Emellett magnéziumban is gazdag, ezért ajánlják szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításához. Ugyan Svédországban levest is főznek belőle, én most maradok egy egyszerű italnál, ami a hideg napokon igazán jól jön a testnek, mivel C-vitaminban meglehetősen gazdag .

A recept:
 

Hozzávalók:

  • 1 citrom
  • 2 narancs
  • 1 grapefruit
  • 6-8 mandarin
  • 10 szem csipkebogyó
  • meleg víz
  • igény esetén méz/biocsicsóka, stb.

 

Elkészítés:


Vizet melegítünk. Amikor már kellemes meleg, beletesszük az egész (száraz) vagy félbevágott (frissen szedett) csipkebogyókat. Ha túl forró lett a víz, szükség esetén kevés hideg vizet hozzákeverve a hőfokából enged. Állni hagyjuk, míg a többi hozzávalót elkészítjük:

A citrusfélék héját alaposan megmossuk. Mindegyik citrusfélét félbevágjuk. Az egyik felét felkockázzuk, a másikat kicsavarjuk. Amikor a csipkebogyók már áztak a vízben és némi pirosas színe lett a "teának", hozzáadjuk a kicsavart és a felvágott citrusféléket. Ha nem elég édes, adhatunk hozzá mézet, barna cukrot, gyümölcs cukrot, stíviát, stb.  Azért nem jó, ha forró vízbe tesszük a citrusokat és a csipkebogyókat, mert a C-vitamin tartalmuk így elillan. Ezért ajánlom a meleg és nem forró vizet. Persze, ha van rá lehetőségünk, akkor egy egész éjszakát is áztathatjuk langyos vízben.

A citrusfélék hozzáadása után azonnal fogyaszthatjuk is, vagy nem túl forró fűtőtesten melegen tarthatjuk, napközben kortyolgathatjuk. Így könnyebben rávehetjük magunkat a rendszeres ivásra, ami megfázásos, légúti betegségek idején pláne fontos, hiszen a sok folyadék által tisztul szervezetünk, a C-vitamin pedig hozzájárul a betegségek megelőzéséhez.

Cvit-drink.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr55683409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása