Kölesalagút spenótos töltelékkel (vegán)
2014. január 17. írta: VegaLife

Kölesalagút spenótos töltelékkel (vegán)

Spenótos kölesalagút.jpg

Miért együnk kölest rendszeresen, minden héten? A köles olyan fehérje-forrás, amely lúgosít, segít helyreállítani a szervezet pH-egyensúlyát. Triptofán nevű aminosavat tartalmaz, amely közreműködik a szerotonin (boldogság-hormon) termelődésében. Tehát a köles gyakori fogyasztásával csökkenthetjük a rossz hangulatunkat vagy akár alvászavar esetén is segíthet. Antioxidáns is, valamint képes a rossz koleszterinszintet csökkenteni, a jót pedig emelni. Nemcsak magnéziumban, hanem különféle B-vitaminokban is meglehetősen gazdag, emellett vasat, foszfort és mangánt is tartalmaz. S ami fontos, gluténmentes gabona, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Fogyókúrázóknak pedig ajánlott, mivel alacsony kalória, ellenben magas rosttartalma van. Tovább érezheti magát telítettnek az, aki beépíti fogyókúrájába.

Egy esetben ellenjavallatot kell megfogalmazzak, ez pedig pajzs-mirigy nem megfelelő működés esetén túlzott fogyasztása nem ajánlott.

A recept:
 

Hozzávalók:

  • 30 dkg köles
  • 10-20 dkg zabpehely
  • ételízesítő
  • spenót (1/2 csomag spenótpürét használtam)
  • fokhagyma
  • olaj
  • sütőpapír

 

Elkészítés:

A kölest ételízesítővel megszórt vízben puhára főzzük. Amikor a szemek megpuhultak, egy kis kurkumával és szükség szerint további sóval vagy ételízesítővel összekeverjük.

A spenótpürét zabpehellyel, fokhagymával és kevés sóval összefőzzük. Akkor jó, ha tömörebb, mint egy zabkása. Tulajdonképpen ez is zabkása, csak nem édes, gyümölcsös, hanem zöldséges. Opcionálisan egy kevés növényi tejet is tehetünk hozzá (1-1,5 dl), ekkor több zabpelyhet fog felvenni.

Fogunk egy őzgerinc- vagy egy kenyérformát, kibéleljük sütőpapírral. A két szélén hosszában úgy lelógjon a papír, hogy azzal sütés előtt befedhessük a kölesalagutat.

A kölest szétterítjük a formában, úgy, hogy oldalra is jusson, illetve majd a tetejére is maradjon. (Mivel a teteje lesz a "talpa", ezért érdemes vastagabb rétegre hagyni a tetején a kölest.) A megfőtt spenótos zabkását az elterített kölesre, a formába tesszük. Mindezt befedjük a maradék kölessel. A tetejére  nagyon kevés olajat öntünk. Befedjük sütőpapírral és kb. 20-25 percig közepes lángon sütjük, majd a maradék 10 perc-negyed órára lehajtjuk a tetejéről a sütőpapírt.

Miután megsült, a formában hagyjuk kicsit kihűlni, szikkadni. Majd a tálaló-edényre tesszük, szeletelhetjük is.

Akik nem zabpehellyel szeretnék az alagút belsejét megtölteni, a megpárolt spenótot főtt kölessel is összekeverhetik. Az eljárás ugyanaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr785759908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veganya 2014.01.18. 09:27:19

Totál úgy néz ki,mint egy süti! :)

VegaLife 2014.01.18. 17:38:09

@Veganya: Nos, ha süti is lenne, ez nem édes. Amúgy pedig jó ötletet adtál, hogy készítsek hasonlót édesen. Köszi!
süti beállítások módosítása