TOJÁSFASÍRT
Hozzávalók:
6 keményre főzött tojás, 3 nyers tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 2-3 mokkáskanál őrölt pirospaprika, fél csokor apróra vágott petrezselyemzöld, 2-3 csipetnyi őrölt bors, só, 1 kiskanál mustár, 2-3 evőkanál liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz, étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
Az olajon állandóan kevergetve üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, felöntjük egy nagy bögre (kb. 3 dl) vízzel, megsózzuk, belekeverjük a mustárt és a borsot és kb. 5 percig összefőzzük.
Az így elkészült alapba beletesszük a kis kockákra vágott főtt tojásokat. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, ha kell, még utánsózzuk, és összeforraljuk, majd hozzáadjuk a nyers tojásokat, elkeverjük, és addig sütjük együtt, amíg a nyers tojás kicsit szilárdulni kezd. Ekkor beleszórjuk a lisztet, gyors mozdulatokkal belekeverjük, és az egészet levesszük a tűzről, majd kihűtjük. (Egy könnyen formázható masszát kell kapnunk.)
A kihűlt masszából fasírtokat formázunk, meghempergetjük őket zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük. (Vigyázat, sülés közben ajánlatos letakarni az edényt, mert az olaj ennél az ételnél hajlamos fröcsögni.)
Tipp:
A liszt egy részét helyettesíthetjük zabkorpával vagy búzakorpával.
TOJÁSFASÍRT MÁSKÉPP
Hozzávalók:
6 tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 2 kiskanál őrölt pirospaprika, 2-3 csipetnyi őrölt bors, só, 3 zsemle, tej vagy víz, zsemlemorzsa. Étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A zsemléket kockákra vágjuk és tejbe áztatjuk.
Az olajon állandóan kevergetve üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, beleütjük a tojásokat, meghintjük pirospaprikával, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve kicsit lágyra sütjük, majd levesszük a tűzről.
Az így elkészült alapba belekeverjük a kinyomkodott zsemlekockákat és 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, majd félretesszük hűlni.
Mikor kihűlt, ha kell, még utánsózzuk, és esetleg még egy kis zsemlemorzsát adunk hozzá, ha túl lágy. (Egy könnyen formázható masszát kell kapnunk.)
A masszából fasírtokat formázunk, meghempergetjük őket zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük.
TOJÁSFASÍRT
Kalevévi receptje nyomán
Hozzávalók:
7 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 2 kiskanál őrölt pirospaprika, 2-3 csipetnyi őrölt bors, negyed mokkáskanál őrölt kömény, két csipetnyi majoranna, 2 gerezd fokhagyma, só, 2 zsemle, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa. Étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A zsemléket kockákra vágjuk és vízbe áztatjuk.
Hat tojást villával jól fölverünk.
Az olajon állandóan kevergetve megüvegesítjük az apróra vágott vöröshagymát, beleöntjük a tojást, megsózzuk, és kevergetve megsütjük, majd levesszük a tűzről, és kissé kihűtjük.
A langyosra hűlt tojásba belekeverjük a kinyomkodott zsemléket, a fűszereket, a reszelt vagy áttört fokhagymát és egy nyers tojást. Ha kell, még utánsózzuk, és 2-3 evőkanál zsemlemorzsát adunk hozzá. (Egy könnyen formázható masszát kell kapnunk.)
A masszából fasírtokat formázunk, melyeket forró olajban kisütünk.
TOJÁSFASÍRT IV.
Hozzávalók:
7 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, 2-3 csipetnyi őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 10-15 szál petrezselyemzöld apróra vágva, só, 3 zsemle, 2 dl tej, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa. Étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A zsemléket kockákra vágjuk és a tejbe áztatjuk, amíg teljesen megpuhulnak.
Hat tojást villával jól fölverünk.
Az olajon állandóan kevergetve megüvegesítjük az apróra vágott vöröshagymát, beleöntjük a hat tojást, megsózzuk, és kevergetve keményre sütjük, majd levesszük a tűzről, és kissé kihűtjük.
A langyosra hűlt tojásba belekeverjük a zsemléket, a fűszereket, a reszelt vagy áttört fokhagymát és egy nyers tojást. Ha kell, még utánsózzuk, és 2-3 evőkanál zsemlemorzsát adunk hozzá. (Egy könnyen formázható masszát kell kapnunk.)
A masszából fasírtokat formázunk, melyeket forró olajban kisütünk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Micsoda tojásfasírt-repertoár, itt aztán kedvünkre válogathatunk! :) Nálunk a két utolsó recept alapján szokott készülni, nagyon fincsi! :)
tojásfasírt
(Hankka, 2014.01.21 20:47)