RAKOTT KARFIOL GOMBÁVAL
Hozzávalók:
50 dkg karfiol, 50 dkg gomba, 25 dkg rizs, 1 vöröshagyma apró kockákra vágva, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, negyed kávéskanál őrölt bors, negyed kávéskanál őrölt kömény, 1 kisebb csokor petrezselyemzöld, étolaj, só.
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk és földaraboljuk. 2-3 evőkanál olajon üvegesre sütjük a hagymát, beletesszük a gombát, és erős tűzön megpirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük 1 liter forró vízzel, fűszerezzük. Mikor felforrt, beleszórjuk a rizst, és lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul, de még bőven marad rajta szaft. Ha kell, még utánasózzuk és borsozzuk.
Amíg a rizs fő, a megtisztított karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük.
Egy tűzűlló tálat nagyon vékonyan kikenünk olajjal. Elterítjük az alján a karfiolt, majd rászedjük a gombás rizst. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Tálalásnál meglocsolhatjuk tejföllel. Friss salátát vagy savanyúságot adunk hozzá.