Még anyósomtól tanultam a tésztás bableves elkészítését, melybe mindig reszelt tésztát tett. Mostanában törekszem arra, hogy gyakrabban legyenek gluténmentes étkezések, így a tészta helyett köles került a levesbe. A gyerekeimnek ízlett, így ez a változat is mentve lett.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- kb. 25 dkg fehér bab, éjszakára áztatva
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- kókuszolaj, pirospaprika, só, bors
- házi ételízesítő
- babérlevél, kömény
- 1 marék köles
Elkészítése:
A babot 2-3 db babérlevéllel felteszem főzni. Közben kevés kókuszolajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, és belereszelem a fokhagymát is. Teszek hozzá 1 tk. pirospaprikát, ekkor már le kell venni a tűzről, nehogy megégjen a paprika.
A babot 2-3 db babérlevéllel felteszem főzni. Közben kevés kókuszolajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, és belereszelem a fokhagymát is. Teszek hozzá 1 tk. pirospaprikát, ekkor már le kell venni a tűzről, nehogy megégjen a paprika.
Amikor már majdnem megfőtt a bab (kb. 45 perc), hozzáteszem a hagymás zsírt, és az apró kockára vágott zöldségeket, és fűszerezem. Mikor már félig puha a zöldség, akkor teszem bele az átmosott kölest. Még 10 perc, és kész is a leves.
Zöld levelekkel (zeller, petrezselyem) lehet díszíteni.
Jó étvágyat!