A cékla igazi téli étel. Így sütőben sütve meg igazi melegítő étellé válik. Hiszen minél tovább főzzük az ételt, annál koncentráltabb energiájú lesz. Ezért télen nagyon jó a hosszú ideig tartós sütés, ezzel ellensúlyozva a hideget. A gyerekek kedvéért répát is vágtam hozzá, valamint fűszeres krumplit is grilleztem.
- 0,5 kg cékla
- 0,5 kg sárgarépa
- 2-3 evőkanál balzsamecet
- 3-4 evőkanál kókuszolaj
- 1 mokkáskanál kömény
- Himalája só, bors
A céklát és a répát meghámozom,
és egyforma, de nem túl kicsi darabokra vágom. A hámozott
cékladarabokat tepsibe teszem, megsózom, megszórom
köménymaggal, borssal, sóval. Meglocsolom a kókuszolajjal és a
balzsamecettel, majd jól összeforgatom, hogy az olaj és
balzsamecet jól bejárja a zöldséget.
Lefedve 200 °C-ra előmelegített
sütőbe teszem, és kb. 1 óra sütés után leveszem a fedelét és
még 10-15 percig sütöm nagyobb lángon.
- 5 dkg zabpehely
- 5 dkg zabliszt
- 5 dkg őrölt lenmag
- 2 dkg pirított, őrölt szezámmag
- házi ételízesítő
- 1-2 ek. napraforgómag
- fűszerek: pirospaprika, só, bors, majoranna
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 répa reszelve
- forró víz (kb. 2,5 dl)
- 1 tojás
A szárazanyagot összekeverem, és leöntöm forró vízzel. Állni hagyom legalább 15 percet. Fűszerezem, belereszelem a répát és hozzáadjuk a tojást. Sűrű nokedli állagú masszát kapunk.
Egy serpenyőt felhevítünk, és teszünk bele egy kis kókuszolajat. Kanállal kis halmokat rakunk bele, és mindkét oldalát megsütjük. Jót tesz a fasírtnak, ha egy kicsit hagyjuk kihűlni.
Vékony szeletekre vágott krumplit grilleztem meg a sütőben, és ezt is hozzá kínáltam.