Négyszer egészségesebb a zöldség, mint a gyümölcs

Frissen facsart levek nem egészségesebbek a nyers zöldségeknél
A man decorates a vegan spinach soup with corn salad at the 'Veggie World' trade fair at the Rhein-Main-Hallen in Wiesbaden, Germany, 24 January 2014. People can catch up on a meat-free lifestyle at the show, which runs until 26 January. Photo: FREDRIK VON ERICHSEN/dpa
Vágólapra másolva!
Az egészséget igazán védő étrendnek nem napi öt, hanem napi tíz, de legalább hét adag zöldséget-gyümölcsöt kellene tartalmaznia – derült ki egy új vizsgálatból.
Vágólapra másolva!

A 12 éves vizsgálatot a brit University College London (UCL) népegészségügyi kutatói végezték. A kutatás szerint, aki nagy mennyiségű zöldséget-gyümölcsöt eszik, annak minden életkorban jelentősen alacsonyabb a halálozási kockázata azokhoz képest, akik alig fogyasztanak zöldséget-gyümölcsöt. A kutatás szerint azonban érdemes az érvényes WHO-ajánlásnál is többet fogyasztani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben tette közzé azt az ajánlását, amely napi öt adag (400 gramm) zöldség-gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ilyen mennyiségű zöldség-gyümölcs elfogyasztásával már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a kettestípusú cukorbetegség és az elhízás kockázata.

A mostani kutatás szerint azonban még jobb, ha ennek a mennyiségnek a dupláját fogyasztjuk, de legalább hét adagot. (Igaz, Angliában napi öt adag zöldség-gyümölcsöt is csak a lakosság 30 százaléka fogyaszt.)

A kutatók 65 ezer angol étkezési szokásait vizsgálták 2001 és 2013 között. A statisztikák szerint, aki naponta hétszer fogyasztott zöldség-gyümölcsöt, annak átlagosan 42 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási kockázata azokhoz képest, akik csak egy adagot ettek. Napi 5-7 adag 36, 3-5 adag pedig 29 százalékkal mérsékelte a halálozás kockázatát azokhoz képest, akik csak egy adagot fogyasztottak.

A kutatás szerint a gyümölcslevek fogyasztása semmi előnnyel nem jár, azaz nem csökkenti a halálozás kockázatát, a konzerv gyümölcsök fogyasztása pedig még növeli is.

Érdekes eredménye a vizsgálatnak, hogy a zöldségeket négyszer hatékonyabbnak találták a halálozási kockázat csökkentésében, mint a gyümölcsöket. A kutatás szerzői azt javasolják a brit népegészségügyi intézet vezetőinek, hogy vegyenek példát ausztrál kollégáikról: Ausztráliában a hivatalos ajánlást már 5-ről 5+2 adagra, azaz öt adag zöldség és két adag gyümölcs elfogyasztására emelték.

A kutatás a Journal of Epidemiology and Community Health népegészségügyi szaklapban jelent meg.