PARADICSOMLEVES
AHOGY A NAGYI FŐZI
Hozzávalók:
1 liter paradicsomlé (vagy 2 dl sűrített paradicsom), 2 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 1 vöröshagyma, só, cukor, néhány zellerlevél, egy kicsumázott, félbevágott zöldpaprika. Levesbetétnek apró tészta vagy rizs. (A zellerlevél mellett fűszerezhetjük némi friss kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal is.)
Elkészítés:
Az olajon állandóan kevergetve világosra pirítjuk a lisztet (világos rántást készítünk) és további keverés közben ráöntünk egy nagy bögre hideg vizet, majd a paradicsomlevet. (A sűrített paradicsomot előtte felöntjük annyi vízzel, hogy egy liternyi legyen.)
Az egész vöröshagymát, a kicsumázott paprikát és a zellerlevelet beletesszük a levesbe. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk. Beleszórjuk a tésztát vagy rizst, és addig főzzük, amíg a tészta / rizs megpuhul. (Közben az elpárolgó vizet pótoljuk.)
És rizzsel:
PARADICSOMLEVES RÁNTÁS NÉLKÜL
Hozzávalók:
1 liter paradicsomlé és 2 dl sűrített paradicsom (nem az a gépzsírszerű tömb, hanem normális, sűrű paradicsom), 1 vöröshagyma, só, cukor vagy hőálló édesítőszer, néhány zellerlevél, egy kicsumázott, félbevágott zöldpaprika. Levesbetétnek apró tészta vagy rizs, barnarizs.
Elkészítés:
Föltesszük főni a paradicsomlevet a sűrített paradicsommal együtt. Beletesszük az egész vöröshagymát, a kicsumázott paprikát és a zellerlevelet. Ízlés szerint sózzuk, édesítjük. Beleszórjuk a tésztát vagy rizst, és addig főzzük, amíg a tészta / rizs megpuhul. (Közben az elpárolgó vizet pótoljuk.)
Tipp:
Zellerlevél helyett használhatsz más fűszert is, például bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót.
Próbáld ki ezt a levest úgy is, hogy közvetlenül tálalás előtt apró, nyers, felezett koktélparadicsomokkal szórod meg a tetejét. Dekoratív és nagyon finom.