2014. augusztus 7., csütörtök

Kukoricás tésztasaláta

A gyerekeim kedvence ez a tésztasaláta. Ha SOS kell valami vacsira, és már nagyon éhesek a gyerkőcök, akkor ez kerül az asztalra. Így elég sok zöldséget is megesznek a tészta mellett. Ja, és mostanában gluténmentes, kukoricából készült tésztát szoktam kifőzni, így a gluténmentesség is kipipálva. Saját részre én még brokkolit is szoktam hozzá főzni, de ezt sajna a gyerkőcök nem szeretik. Amíg megfő a tészta, addig a saláta is elkészül. A lányok mozarellát is szoktak hozzá enni.


Hozzávalók (4 főre)
  • 1 csomag gluténmentes penne tészta
  • 4-5 db kemény húsú (pl. lucullus) paradicsom
  • 1 piros paprika
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 1/2 fej jégsaláta vagy spenót
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 2 marék kukorica
  • 4 evőkanál napraforgómag
  • 4 evőkanál tökmag
  • zöldfűszerek kedvünk szerint: metélőhagyma, bazsalikom
Öntet:
  • 4 evőkanál extra szűz olivaolaj
  • 2 evőkanál citromnak a leve
  • 1 kávéskanál mustár
  • só, bors
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
Elkészítése:
  1. Először is bő, sós vízbe főzzük ki a tésztát, majd alaposan öblítsük le.
  2. Amíg fő a tészta, elkészítem a salátát. A paradicsomot és a paprikát kockázom, a hagymát vékony szeletekre vágom és a répát sajtreszelőn lereszelem.
  3. A salátát kis darabokra (falatkákra) tépkedem, vagy késsel felvágom.
  4. A magokat száraz serpenyőben megpirítom.
  5. A kukoricát kifőzöm.
  6. Az öntet hozzávalóit egy kis befőttes üvegbe teszem, és alaposan összerázom.
  7. A végső mozzanat, hogy a kifőtt, átmosott tésztához hozzákeverem a salátát, a megfőtt kukoricát, majd az öntetet. Alaposan összekeverem, zöldfűszerrel ízesítem. Ellenőrízzük, hogy kell-e még sózni. Megszórom a pirított magokkal is.
Kész is, jó étvágyat!