2014. augusztus 31., vasárnap

Tojásmentes mogyorós zabkeksz

Egyre inkább törekszem arra, hogy gluténmentes és vegán ételeket készítsek. Végülis nincs gluténérzékenységünk, de jobb kerülni. Ugyanakkor egy gluténmentes ételekben a kötőanyag minden esetben tojás. Ebben meg ez a bibi, hogy így meg a napi tojásfogyasztás szökik az egekbe.

A gluténmentes sütikre jellemző a morzsálódás, nos, ezt is sikerült elkerülnöm. Ez a recept igazán ropogós, nem pereg szét a kézben, egyben marad. És nem utolsó sorban nagyon finom. 

Lehet baracklekvárral, vagy avokádós csokikrémmel is tölteni, de a nagylányom kedvence a nutellával való töltés.

A konjak liszttel most ismerkedem, mely tulajdonsága, hogy nagyon jól sűrít és zselésít. A süti morzsálódása ellen is nagy segítségemre volt.


Hozzávalók:
  • 10 dkg apró szemű zabpehely
  • 10 dkg zabliszt
  • 10 dkg teff vagy rizsliszt
  • 10 dkg mogyoróliszt
  • 10 dkg durvára tört, pirított mogyoró
  • 10 dkg kókuszvirág cukor vagy méz
  • csipet só
  • 1 evőkanál útifűmaghéj
  • 1 teáskanál konjak liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál vanília
  • 10 dkg kókuszzsír (vagy bio vaj)
  • kevés növényi tej (pl. mandula,  rizs)

Elkészítés:
  1. A száraz összetevőket kellőképpen elvegyítjük, majd hozzáadjuk a puha vajat.
  2. Annyi tejet adunk hozzá, hogy kellően összeálljon,
  3. Pihentessük a tésztát addig, míg a sütőt előmelegítjük úgy 170 fokra.
  4. Nyújtsuk ki minél vékonyabbra a tésztát (egy picit pereg a mogyoró és zabpehely darabok miatt), majd szaggassuk ki.
  5. Süssük ki 170 fokon kb. 15-20 percig.
  6. Hagyjuk teljesen kihűlni, ezalatt szépen megkeményedik a keksz.