Nyers kókuszos-szőlős krémes sütemény
2014. szeptember 24. írta: VegaLife

Nyers kókuszos-szőlős krémes sütemény

szőlős-kókuszos nyers.jpg

Munkahelyi vacsora volt a héten, oda készítettem el ezt a finomságot. Nyers sütit terveztem mindenképp, mert az ott összejött emberek között van, aki nyersen táplálkozik. Másrészt pedig tudom, hogy többekben nyitottság él az egészséges és nyers édességek iránt. Hát, elfogyott mind, nagy örömömre, pedig egy jó nagy tepsivel készítettem. Szerintem, ha tortaformába tesszük ezt a mennyiséget, egy szép nagy tortát kapunk belőle. Szőlőszezon ideje van, készítsük el bátran, nem nehéz, csak egy jó turmixgép kell hozzá! :) (No meg az összetevők...)

A recept:

Hozzávalók:

•olajos magvak

• (legalább) 30 dkg otelló szőlő

•mazsola

•útifű maghéj

•12 dkg kókuszreszelék

•víz

•méz/banán

•kókuszzsír

•kakaópor vagy karobpor

•datolya

• folpack

 

Elkészítés:

Az alap: az olajos magvakat jó alaposan megdaráljuk. (Lenmagot, diót használtam leginkább, valamint okosmag őrleményként némi homoktövis és piros szőlő mag őrleményt, de bármi más olajos magot használhatunk, a lényeg, hogy lisztszerű állagra őröljük.) A datolyát felaprítjuk, meleg vízbe beáztatjuk, majd ha felpuhult, a vizet leszűrjük róla és gyorsraprító gépben pépesre daráljuk. Ezt hozzákeverjük az olajos mag őrleményhez. Egy kevés vizet adunk még hozzá, majd előveszünk egy tortaformát vagy egy tepsit és folpackkal kibéleljük. Ezután az aljába nyomkodjuk a nyers tésztát. Hűtőbe tesszük.

Szőlős krém: Kb. 10 dkg mazsolát meleg vízbe áztatunk, közben a szőlőt alaposan megmossuk, majd a turmixgép poharába szemezzük. A megpuhult mazsolát is hozzáadjuk. Összeturmixoljuk. Ha nagyobb teljesítményű gépünk van, nem kell vizet tenni hozzá. A szőlőlevet egy szűrőn átszűrjük, így a szőlő és mazsolamagok, a szőlő héja nem kerül bele a süteménybe. Az átszűrt szőlőléhez mennyiségtől függően 2-3, esetleg 4 evőkanál útifű-maghéjat keverünk. Ettől lesz, habos-zselés állaga.

Kókuszos krém: A kókuszreszelékeket felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Kicsit átforgatjuk kanállal. Mikor ázott egy rövid időt, a turmixgépbe tesszük. Attól függően, hogy banánnal vagy mézzel édesítjük, azt is teszünk hozzá (banánt felkarikázva). Indulhat a turmixolás. (Ezt nehezebben viszi valamivel a turmixgép.) Amikor láthatóan összeturmixolódott, ehhez is adunk kb. 2 evőkanálnyi útifű maghéjat. Szintén zselés, habos állagot ad neki.

Ha a szőlős krémünk zselés lett, elsimítjuk a sütemény alapján, majd rásimítjuk a szőlős habot. A tetejére pedig a következőképpen készítjük el a csokimázat: Folyékony kókuszzsírt kikeverünk karob vagy kakaóporral, mézet és/vagy biocsicsóka sűrítményt keverünk hozzá. Ezt a szőlős réteg tetejére simítjuk. Érdemes ezt követően rögtön felszeletelni és utána hűtőbe tenni, hogy dermedjen egy-két órán keresztül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr26715117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PEsztike 2014.09.25. 14:05:42

Szuper a recept, alig várom, hogy megcsináljam, de ehhez szeretnék kicsit pontosabb adatokat kérni: mennyi olajos mag kell? illetve datolya, stb? Tudnátok mindenhez kb mennyiséget írni, mert így elég nehezen követhető. Köszi!

VegaLife 2014.10.02. 13:56:50

@PEsztike: Szia! Bocs, hogy ilyen későn válaszolok... A mennyiség attól függ, milyen vastag alapot akarsz készíteni és arra milyen magas krémet. Kisebb adagnál indíthatsz egy nagyobb bögre olajos maggal és kb. ennek a fele vagy harmada adagnyi datolyával - s ha nem elég édes, még tehetsz hozzá. Ha kevésnek találod, akkor érdemes még darálnod hozzá magvakat. Sok sikert!
süti beállítások módosítása