2014. október 10., péntek

Kelt tészta tej- és tojásmentesen

Még évekkel ezelőtt anyósomtól kaptam egy kelt tészta receptet, melyet nagyon megszerettem. Viszont, mióta odafigyelünk a táplálkozásra, ez a recept is megváltozott. A tojást kezdetben a lenmag váltotta fel, már most az is kimarad belőle. A tej helyett természetesen növényi tejet használok, cukor helyett mézet. Még a vaj az, ami belekerül a tésztába, legközelebb szerintem ki fogom próbálni finomítatlan kókuszolajjal.


A gyerekeimnek nagyon ízlik, ez a tészta az alapja a kakaós vagy nutellás csigának, a kalácsnak vagy a szilvás buktának is.

Tehát az alap recept:
  • 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
  • 25 dkg fehér tönkölyliszt vagy BL80-as kenyérliszt (de az is előfurdul, hogy a teljes kiőrlésűt átszitálom) 
  • 3 dl gabona/magtej (én most mandulatejet használtam), de készítettem már rizstejjel is 
  • 2 dkg élesztő
  • 8 dkg bio vaj 
  • 8 dkg méz vagy kókuszvirágcukor
  • 1 csapott kávéskanál himalája só


Elkészítése:
  1. Az élesztőt kevés langyos tejjel és pici mézzel felfuttatom.
  2. tészta hozzávalóiból egy kelt tésztát dagasztok. Kb. 1 órát hagyom pihenni meleg helyen letakarva (mindenképp legyen a duplája), majd átgyúrom, és kinyújtom.
  3. Innen kedvünk szerint tölthetjük, vagy 15 dkg-os méretre vágjuk, és kis kalácsokat fonunk. 
  4. Célszerű sütés előtt is hagyni pihenni 20-30 percet (ha van rá idő)
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütömjük úgy 25 percig.