2014. okt 07.

Othello szőlős szelet

írta: Kertkonyha
Othello szőlős szelet

Az othello szőlő számomra az egyik legelegánsabb, legmutatósabb, és az egyik legbámulatosabb gyümölcs, ami minden asztal fényét emelni tudja. Belőle készült ez a sütemény: omlós pitetésztára halmoztam habkönnyű, savanykás krémet, aminek színét ez a nemes lilásvörös szőlőlé adja.
Ja, és ezt sem kell sütni. :)

othello_szőlős_szelet (500x376).jpg
Hozzávalók négy kis szelethez:

Alap:

  • 100 g kesudió
  • 60 g zabpehely
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 3 evőkanál olvasztott kókuszolaj 
  • egy csipet só

Krém:

  • 250 othello szőlő leve (1,5 dl)
  • 0,7 dl víz
  • 100 g kesudió
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 1,5 dl olvasztott kókuszolaj

Előkészületek:
- A szőlőnek nyerjük ki a levét, és a díszítéshez tegyük félre a húsát. Használhatunk gyümölcscentrifugát, de egy egyszerű szitát is. Az előbbi azért volt kedvemre, mert a lé és a gyümölcshús magától különvált, a magok pedig mind az adagolóban maradtak, és ezzel nagyban egyszerűsödött a dolgom. 
- A szőlőlébe áztassunk be 100 g kesudiót.

  1. Az alaphoz az olaj kivételével turmixoljuk össze a hozzávalókat. Amikor homogén, öntsük bele az olajat is, és ha kívánja, 1-2 evőkanál vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk.
  2. Egy kb. 10x15 formát béleljünk ki folpackkal, és szorosan nyomkodjuk az aljába a tésztát.
  3. A krém alapanyagait is turmixoljuk össze, itt is utoljára hagyva az olajat.
  4. Öntsük a krémet a formába, takarjuk le, és tegyük be a hűtőbe egy éjszakára.
  5. Vegyük ki a formából, és a szőlő megmaradt húsával díszítsük a süteményt.


Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Extra tipp: használhatunk dobozos piros szőlőlevet is, ilyenkor ebből vegyünk 2,2 dl-t, és hagyjuk el a vizet.

 

 

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Töltsd le ITT két ajándék receptfüzetünket a Hírlevél feliratkozás mellé! 

könyvek (150x90)_1.jpg

 



 

 

Szólj hozzá

édesség szőlő sütemény desszert gluténmentes vegetáriánus laktózmentes kesudió vegán főzés nélkül kalóriadús