2014. november 29., szombat

Duna kavics élmény

Gyerekkorom kedves emléke, amikor apukám a munkából hazajövet mindig hozott 1 csomag Duna kavicsot. Amikor elkészítettem ezeket a golyócskákat, a régi íz robbant be az emlékeimbe. Ropogós és édes.

Ugyanakkor a gyerekek növekedését célszerű támogatni olyan ételekkel, melyek biztosítják a megfelelő kálcium pótlást. Köztudott, hogy a szezámmag remek kalcium forrás, és még finom is. Így összekötöttem a kellemeset a hasznossal. Amennyiben olvasztott csokiba mártjuk, szaloncukor készülhet belőle.


Hozzávalók:
  • 10 dkg  hántolatlan szezámmag (a felét daráljuk meg kávédarálón)
  • 10 dkg aprószemű zabpehely 
  • 10 dkg mogyoró(vaj) 
  • 5 dkg durvára tört, pirított mogyoró 
  • 10 dkg datolyavaj (6-8 dkg datolya vízbe áztatva és turmixolva)
  • 1 kávéskanál vaníliapor 
  • csipet himalája só
Elkészítése: 
  1. A mogyoróvajat vagy a krémesre darált mogyorót alaposan keverjük el a zabpehellyel és a szezámmaggal. 
  2. Hozzáadjuk a vaníliaport és a datolyavajat, legvégül a durvára tört mogyorót. 
  3. Egy homogén tésztát gyúrunk belőle. Kis gombócokat formázunk. Így is finom, de megforgathatjuk cukrozatlan kakaóporba is.