2014. dec 05.

Zabpelyhes birspite

írta: Kertkonyha
Zabpelyhes birspite

Vége az ősznek, utolsó gyümölcsök egyikeként megérett a birs is. Hívjuk almának, körtének, de igazából egyik sem, illetve mindkettő egyszerre. Van olyan fa, ami felváltva egyes években birsalmát, a következőben birskörtét hoz.  

"Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek ellenszere." (Wikipédia)
Véletlen-e, hogy a birs késő őszre érik be, pont arra az időre, amikor oly sokaknak van rá szükségünk? Ilyenkor az az érzésem, hogy ezt a világot tökéletesre tervezték. 

20141205_zabpelyhes_birs_pite_500x375.jpg

Hozzávalók egy közepes tepsihez:

A tésztához: 
  • 350 g fehér liszt
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 0,5 dl bögre étolaj (kókuszolaj)
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 75 g (növényi) tejszín
 A töltelékhez:
  • 350 g birsalma vagy birskörte (én házi kompótból készítettem)
  • 6 dl birslé (a kompót leve), szükség esetén vízzel pótolva
  • 60 g zabpehely
  • 65 g cukor
  • egy zacskó vaníliás cukor
  • 5 db szegfűszeg
  • 20 g étkezési keményítő

 

  1. Először keverjük össze tészta száraz anyagait.
  2. Adjuk hozzá az olajat, a tejszínt, és annyi hideg vizet, hogy formázható labdácskát kapjunk. 
  3. Pihentessük negyed órát, majd a felével béleljünk ki egy közepes sütőformát fél cm vastagon. Borítsuk le alufóliával, tegyünk rá nehezéket, így süssük nagy lángon 20 percig.
  4. Közben a birset szeleteljük vékonyra. Ha nem kompótból, hanem nyers birsből dolgozunk, akkor félig főzzük meg előtte a gyümölcsöt.
  5. A birsléből (főzővizéből), cukorból, szegfűszegből, zabpehelyből főzzünk sűrű masszát, ami kb. 20 percet vesz igénybe. Ha kész, vegyük ki belőle a szegfűszegeket. 
  6. Egy kis vízben oldjuk fel a keményítőt, majd öntsük a masszához, jól keverjük el, és takarékon sűrűsítsük be.
  7. A tésztáról vegyük le a fóliát, fektessük rá a birsszeleteket, majd öntsük rá a masszát. Mozgassuk meg kicsit, hogy a massza összekeveredjen a körteszeletekkel.
  8. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és takarjuk be vele a pitét. A széleit nyomkodjuk össze kicsit, a tetejét pedig szurkáljuk meg.
  9. Süssük 200 fokos sütőben fél órán keresztül.

Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 90 perc

 

Egy kattintás, és nem maradsz le a további receptekről:

 

Megjelent a karácsonyi receptfüzetünk! Bővebb infóért KATT IDE!
könyv kép f.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

édesség pite desszert vegetáriánus birs laktózmentes vegán gyümölcsös édesség kalóriadús