2015. február 2., hétfő

Nyers keksztekercs

Gyorsan valamit. Biztosan ismeritek ezt a mondatot, főleg, akinek gyerekek van. Nos, már kétszer készítettem el, egy pici változtatással, mert másodjára már nem volt itthon datolyám. A diótól igazi keksztekercs fílingje van, a lágy masszában a ropogós dió nagyon fincsi benne.


Aszaltszilvás keksztekercs. Ez egy kissé savanykás, de ugyanakkor édes és keserű is. Nekem ízlett.

Hozzávalók:
  • 25 dkg cukrozatlan, kénmentes (ha van, házi) aszalt szilva
  • 10 dkg cukrozatlan datolya
  • 15 dkg dió
  • késhegynyi vaníliapor
  • + 10-15 dkg dió darabosan
  • nyers csoki
    • 3 dkg kakaóvaj
    • 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport
    • 1 teáskanál juharszirup
Elkészítése:
  1. A nyers csokit készítsük el vízgőz felett.
  2. A szilvát, a datolyát és a diót késes konyhagéppel morzsásra dolgozzuk össze.
  3. Keverjük hozzá az olvadt nyers csokit és a durvára darabolt diót.
  4. Egy folpackba csomagoljuk be. Nekem két kisebb rúd lett belőle. Jó alaposan tömörítsük. Én úgy csináltam, hogy a két szélét jól megcsavartam, majd összekötöttem, hogy ne lazuljon ki. Majd tegyük be a fagyasztóba kb. fél órára. Ekkor szépen szeletelhető lesz. Én utána már nem tettem hűtőbe, bár az is igaz, hogy hamar elfogyott.

Mazsolás keksztekercs. A nagylányom nem szereti a szilvásat, meg a datolyám is elfogyott. Így egy egyszerűbb, de annál finomabb verzió készült.

Hozzávalók:
  • 25 dkg mazsola
  • 15 dkg dió
  • késhegynyi vaníliapor
  • + 10-15 dkg dió darabosan
  • nyers csoki
    • 3 dkg kakaóvaj
    • 1 evőkanál kakaóport
    • 1 teásknanál juharszirup
Az elkészítése megegyezik az előzőben leírtakkal.