2015. február 18., szerda

Egyszerű zöldségleves kölesbetéttel

Minden nap kerül az asztalra zöldség. Egy ilyen levesbe sokféle zöldség kerül, nagyon jó ízhatás kerekedik ki belőle. A gluténmentesség miatt nem cérnametéltet tettem bele, hanem egyszerűen kölest főztem bele.


Hozzávalók (4 főre):
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 közepes karalábé
  • 1 kis zellergumó
  • 2 közepes burgonya
  • 2-3 szelet kelkáposzta
  • 3-4 karfiolrózsa
  • 1 hagyma (külső héjával együtt, ezt karikára szoktam vágni)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 natur zöldségleves kocka vagy házi vegeta
  • só, bors, zöldűszer (petrezselyem, zeller, lestyán)
  • 1 kisebb evőkanál kókuszolaj
  • 2 marék köles
  • (mehet bele akár zöldborsó is)
Elkészítése:

Először is minden zöldséget daraboljunk fel egyforma méretűre,

A kókuszolajat olvasszuk fel. Tegyük bele a sárgarépát, és folyamatosan keverve süssük egy kicsit. Ezáltal a répa szépen megszínezi a zsiradékot.

Halmozzuk a répára a többi zöldséget, de ne keverjük össze. A répa alul maradjon. Öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük. Télen egy kis chili jól illik hozzá.

Lassú tűzön hagyjuk párolódni a zöldségeket, ne kevergesd. A vizet pótold, ha nagyon elfőne.

Aikor már majdnem puha  a zöldség, öntsük fel vízzel, és dobjuk bele a mindenmentes zöldségkockát és a zöldfűszereket.

2 marék kölest alaposan mossunk át, majd ezt is tegyük a zölséglevesbe. Főzzük készre.