2015. március 8., vasárnap

Cukormentes, almás müzliszelet

Már több müzliszeletet készítettem, mindig sikerül egészen mást alkotnom. Az első egy kissé morzsalékos lett, bár az íze kárpótolt ettől az apró problémától. A második próbálkozás, na az igazi bolti állag, annál viszont sokkal finomabb íz. Számomra mégis azért maradt fejlesztés állapotába, mert szerintem egy kissé sok benne az olajos mag és a zsír. Na, azért ettől függetlenül az utolsó morzsáig elfogyott... A mai próbálkozás eredménye egy puha, de mégis finom müzliszelet lett.


Hozzávalók:
  • 20 dkg zabpehely
  • 2 közepes alma
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • 3 dkg aszalt szilva (kis kockára vágva)
  • 3 dkg aszalt áfonya
  • 2 evőkanál arany lenmag
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 1/2 narancs leve (és rostja is)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1/2 kávéskanál vaníliapor
  • 2 dkg kókuszolaj
Elkészítése:
  1. Először is áztassuk be a mazsolát, de csak annyi vízbe, ami éppen ellepi.
  2. Tegyük egy zacskóba a diót, majd az esetleges egy kis stressz levezetés jön. Húsgloffolóval jó alaposan verjük szét a diót, morzsalékos, kissé darabos legyen.
  3. Az almát mossuk meg, majd szőröstül-bőröstül kockázzuk fel, és az áztatott mazsolával (és a vízével együtt) turmixoljuk krémesre.
  4. Mérjünk ki mindent, jól keverjünk össze, és hagyjuk addig állni, amíg a sütőt bemelegítjük. Ez legyen úgy 170 fokon. Ne legyen a massza túl száraz, de ne is folyjon.
  5. Nekem van egy 23x23 cm-es szögletes tortaformám, melynek az alja kivehető. Tettem az aljára zsírpapírt, majd beleborítottam a masszát. Jó alaposan szétegyengettem, úgy 1 cm vastag lett.
  6. Már csak be kell tenni a sütőbe, és úgy 20-25 percig sütni mindaddig, amíg egy picit barnulni nem kezd a teteje.
Ne várjuk ettől a müzlitől, hogy olyan kemény legyen, mint a bolti. Az alma miatt puha, de nem morzsálódik, könnyen ehető és csomagolható.

Zsófi lányom, aki igen szereti a hasát, még kitalálta, hogy tegyünk rá házi nutellát és egy kis tejszínhabot. De önmagában is finom volt.