GOMBAERŐLEVES
Hozzávalók:
1 liter zöldségalaplé (lehet kockából is), 50 dkg gomba (nagyon finom, ha erdei is van közöttük), 10 dkg levestészta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál étolaj, őrölt bors, só.
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, nagyjából a felét (a szebb gombakalapokat) félretesszük. A másik felét minél apróbbra vágjuk, az olajon kevergetve csipetnyi sóval és borssal megpirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Beletesszük a petrezselyemcsokrot (néhány szálat félretehetünk a díszítéshez), és a levest a legkisebb lángon, éppen csak gyöngyözve 30 percig főzzük.
Ezután nagyon finom szűrőn átszűrjük. (A visszamaradt gombadarabkákat pl. melegszendvicshez vagy hústöltelékhez felhasználhatjuk.) Beletesszük a többi gombát, és megint 30 percig gyöngyöztetjük.
Külön, enyhén sós vízben kifőzött levestésztával, aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.