2015. április 10., péntek

Medvehagymás-spenótos lasagne

Újabb finomság készült ma ebédre, mely teljesen vegán módon is elkészíthető. Igazán ízletes, fűszeres, fokhagymás... szóval finom. Mivel nem akartam sokat mosogatni, így egy lábasban, egymás után készítettem el a szószokat.


Hozzávalók (2 adag):
  • 1/2 doboz lasagne tészta
  • 40 dkg friss paradicsom (vagy 5 dl házi paradicsomlé)
  • jó sok fokhagyma
  • 20 dkg friss spenót
  • 6-8 levél medvehagyma
  • kókuszolaj
  • só, bors
Besamell mártás:
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 3 evőkanál zabliszt vagy rizsliszt
  • 5 dl rizstej
  • szerecsendió
  • babérlevél
  • só, bors
Elkészítése:
  1. Egy serpenyőben tegyünk fel melegedni 1 evőkanál kókuszolajat. Tisztítsunk meg 2 gerezd fokhagymát, majd reszeljük az olajhoz. 
  2. Alaposan mossuk át a spenótot, kézzel tépkedjük szét, és dobjuk rá a fokhagymás kókuszolajra.
  3. Pár perc alatt összeesik a spenót. Sózzuk, borsozzuk és szedjük ki egy tálkába. 
  4. A medvehagymát alapos megmosás után vágjuk fel kis darabkákra. A 3/4 részét keverjük a megfonnyasztott spenóthoz.
  5. A paradicsomot turmixoljuk vagy botmixerezzük össze. Szintén kerüljön bele úgy 2 gerezd fokhagyma. Szintén lehet sózni.
  6. A serpenyőbe ismét tegyünk egy kevéske kókuszolajat, és öntsük rá a fokhagymás paradicsompürét. Kevergetve, lassan főzzük úgy 10 percig. Szintén öntsük ki egy tálkába.
  7. Már csak a besamellt kell elkészíteni. Ismét egy kevéske kókuszolaj, majd szórjuk rá a lisztet. Kevergessük, majd egy habverő segítségével - folyamatosan keverjük - öntsük hozzá a rizstejet. Kissé sűrű, puding állaga lesz. Fűszerezzük szerecsendióval és tegyünk bele 1 babérlevelet is. Sózzuk, borsozzuk.
  8. Állítsuk össze a lasagnet. Egy jénaiba tegyük a 
    • paradicsomlé felét
    • tészta 1/3-át
    • besamell 1/3-át
    • medvehagymás spenótot
    • besamell 1/3-át
    • tészta 1/3-át
    • paradicsomlé felét
    • tészta 1/3-át
    • besamell 1/3-át
  9. A tetejét szórjuk meg a maradék medvehagymával. 
  10. Előmelegített sütőben süssük úgy 30 percig.

Ha eszel sajtféléket, akkor a tetejét megszórhatod füstölt mozarellával, és a spenótos töltelékben el tudnék képzelni egy kevéske zöldfűszeres kecskesajtot.