2015. április 12., vasárnap

Szilvalekváros-diós pite

Ha gyorsan kell valami finom és laktató, akkor ezt készítsd el. 1 óra elteltével már tálalhatod is. Bármilyen lekvárral elkészítheted, én most házi, cukormentes lekvárt tettem bele. Ha van a hűtőben valódi tejszín, vagy kókuszkrém, akkor igazán finom uzsonna kerekedik ki belőle.


Hozzávalók:
Tészta:
  • 10 dkg aprószemű zabpehely
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 12 dkg bio vaj
  • 8 dkg juharszirup vagy méz
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipet só
Töltelék:
  • 1 kis üveg házi, cukrozatlan szilvalekvár (aszalt, mindenmentes szilvából is készíthetsz lekvárt)
  • fahéj
  • 1-2 marék durvára tört dió
Elkészítése:
  1. Először morzsold el a vajat a liszttel, majd a többi összetevővel együtt gyúrj egy puha tésztát. Ha van időd, tedd be a hűtőbe úgy fél órára. Ha nincs, az sem baj, teheted is a piteformába.
  2. Vedd elő a formádat, és a tészta 3/4-ét nyomkodd bele. Csinálj neki egy kis peremet is.
  3. A lekvárba tegyél egy kevéske fahéjat, majd terítsd rá a tésztára. Erre szórd rá a durvára tört diót, és egy picit nyomkodd bele a lekvárba.
  4. A tetejére reszeld rá a maradék tésztát.
  5. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd úgy 25 percig. Nézz rá, amikor már kezd színe lenni a tésztának, akkor már jó.
Kínáld tejszínnel vagy kókuszkrémmel. Én a tetejét nyers csokival is megcsorgattam.