Görög spenótos rétes
2015. április 19. írta: VegaLife

Görög spenótos rétes

gorog_spenotos_retes_1.jpg

Napjainkban már megjelentek a piacokon és a zöldségeseknél a friss, hazai spenótlevelek. Spenótfőzeléken és spenótos tésztán kívül egy ízletes görögös spenótos rétest is készíthetünk. Nem kell hozzá más, mint tofu (nem vegánoknak fetasajt), némi lila és fokhagyma valamint kukorica, és rövid idő alatt össze is áll a töltelékünk. Akár könnyű vacsorának is elkészíthetjük, de munkahelyünkre is vihetünk belőle.  Gyors, olcsó, finom és könnyen elkészíthető, különleges étel.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (teljes kiőrlésű ajánlott)
  • 30-40 dkg friss spenót vagy 1 csomag mirelit spenótpüré
  • ételízesítő vagy só
  • lila hagyma (elmaradhat)
  • fokhagyma
  • olaj
  • 1bögre kukorica
  • 1 csomag (füstölt vagy natúr) tofu

 

Elkészítés:


A megmosott majd apróra vágott spenótot kevés ételízesítővel vagy sóval és egy pár gerezd aprított fokhagymával megpároljuk. Ha mirelit spenótot használunk, csak a párolás marad fokhagymával és sóval. Hozzáadjuk a kockára vágott tofut és a kukoricát, a felkockázott lila hagymát.

A réteslapoknak (6 vagy 8 lapos) először az egyik felét (3 vagy 4 lap) nedves konyharuhára terítjük úgy, hogy mindegyik réteslapot egy kevés olajjal megkenünk. Természetesen a legfelső réteslapot is átkenjük olajjal. A megpárolódott spenótos töltelék felét az egymáson pihenő réteslapok szélére halmozzuk, majd feltekerjük, végeiket behajtjuk és a tepsibe fektetjük óvatos mozdulattal.

A másik adag réteslapokkal és töltelékkel hasonlóan járunk el. Amikor mindkettő a tepsiben pihen, kevés olajjal szintén átkenjük a tetejét és aranybarnára sütjük. Frissen, melegen nagyon finom, de remek és gyors étel nemcsak vendégség számára, hanem munkába, iskolába csomagolva is kreatív megoldás. Ha több időnk van, háromszögeket is formázhatunk a réteslapokból.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr227379166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.04.19. 22:24:37

Jól néz ki, de sütés előtt több olajat vagy olvasztott vajat kell rákenni. Esetleg egy egész tojást felverve, ha egy vega blogon az nem szentségtörés. Csak azért, hogy ne száradjon ki ennyire a teteje, mert az nem jó. Nálunk Szerbiában ugyanezt spenót helyett mángolddal (blitva) vagy lósóskával (zelje) készítik, természetesen nem tofu van benne, hanem túró. De mindig nagyon finom, csak ne száradjon ki ennyire, mert akkor hullik össze-vissza. Érdemes háromszög-formába hajtogatni, mert akkor semelyik oldalán nem folyik ki a töltelék. Így: s.hswstatic.com/gif/how-to-make-pastries-cooking-3.jpg

VegaLife 2015.04.20. 10:02:57

@bikmakk: Köszi a jó tanácsokat! Vegánoknál nem jön szóba a tojás, bizonyos vegáknál igen. Korábban nem lett ilyen a megsült rétes lapja (pedig tojással akkor sem kentem meg). Ezeken a bejegyzéseken: vegalife.blog.hu/2012/11/18/zoldseges_retes_443 és vegalife.blog.hu/2013/06/19/spargaval_toltott_retes például látható, hogy nem száradt így ki. Igen, gyanítom, hogy nem alaposan kentem meg olajjal. Amúgy annyira mindegy is volt, szinte, mert még épp kimentettem a fotózáshoz egy keveset, és azon melegében el is fogyott... :)
A háromszögekről a linket köszi! A bejegyzésemben én is ajánlottam.

KönyvParfé 2016.03.20. 15:54:53

Imádom az oldalad! :) Ezt a receptet már sokszor elkészítettem, annyit változtattam rajta, hogy tofu helyett feta sajtot kockáztam bele. Persze a sót ezek után kihagytam belőle. :) Szuper receptjeid vannak, a kedvenceim a 30 percesek. Neked tényleg elhiszem, hogy ezek fél óra alatt kész vannak... Jamie Olivernek nem. :)

VegaLife 2016.03.20. 22:27:55

@KönyvParfé: Nagyon köszönöm! Örülök, hogy nem hiábavaló munkát végzek, s az életed segítségére lehetek receptjeimmel. A dicséretet is köszönöm. Jól esik az embernek. Nem jellemző általában, hogy bárhol ennyire pozitívan nyilvánulnak meg az emberek. Még egyszer köszönöm. Sokat jelent nekem. :)
süti beállítások módosítása