2015. április 21., kedd

Saláta vadasan

Vadulok! Egyre több az ehető finomság a réteken, mezőkön. Szerencsém van, falun lakunk és van kertünk is így igazán frissen szedhetem ezeket a vadnövényeket. Miért érdemes őket fogyasztani? Bio, vegyszermentes, sok vadnövény gyökere méterekre lemegy a földbe, a lóhere pl. 10 méteres gyökeret is képes növeszteni. Ettől is túlélők,  így rengeteg ásványianyaghoz jutnak, na meg mi is ha megesszük őket. Minél vadabb, kesernyésebb az ízük annál jobban tisztítanak, így például a pitypang minden része ehető és jó máj és vértisztító is. Én a virágát is szeretem leszedni és elrágcsálni, tele van virágporral meg lecitinnel.

Saláta vadasan:

pitypang
rukkola
cickafark
petrezselyem
madársaláta
menta
snidling
paradicsom
ciromlé
hidegensajtolt olaj, pl. oliva vagy lenmag


Fűszeres magok:

1 csésze napraforgó (beátatott)
fél csésze mandula (beáztatott)
fél csésze szezámmag
2 késhegynyi füstölt paprikapor
2 késhegynyi só
1 késhegynyi fokhagymapor


Fél csésze szezámmagot  turmixoljuk annyi vízzel hogy tejföl szerű masszát kapjunk. Ezt fűszerezzük, majd a fűszeres öntetet ráöntjük a mandulára és a napraforgóra, elkeverjük, majd aszaló tapadásmentes lapján ropogósra aszaljuk.

Ezt nagyon finom rágcsálni, de salátákra, levesekbe is kiváló.

Nincsenek megjegyzések: