Eddig kevés babfőzeléket készítettem életemben. Ez az ízvilág azonban bevállt. Szerettem volna a hagyományos babfőzeléket kicsit érdekesebbé, egyedibbé varázsolni, amikor hűtőnkben megláttam a dijoni mustár üvegét, egyértelmű lett, mivel és hogyan. Nem bántam meg. Jólesően falatoztuk. Ha puffadnál a babfőzeléktől, érdemes őrölt lenmagot vagy/és zöld salátaleveleket fogyasztani hozzá. A bennük lévő rost ugyanis jó segítségként szolgál a megelőzésben, a könnyebb emésztésben.
A recept:
Hozzávalók:
- 35 dkg fehér gyöngybab (előző este beáztatva)
- 1 kisebb csokor medvehagyma
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál só
- víz
- 2 dl növényi tej
- néhány kanál rizsliszt vagy kukoricakeményítő
Elkészítés:
Az előző este beáztatott babot sima vízben (só nélkül eleinte) puhára főzzük. Amikor már puha, adunk hozzá sót. (Így, só nélkül gyorsabban fő meg.) A medvehagymát felaprítjuk, beleszórjuk. A növényi tejet kikeverjük egy kevés mustárral, rizsliszttel vagy kukoricakeményítővel és ezzel habarjuk be a babot. Amikor besűrűsödik, kész is a főzelék. Ha nem akar sűrűsödni, további rizsliszt vagy keményítőt keverünk ki kevés vízzel és ismét hozzákeverjük.