2015. április 12., vasárnap

Mustáros-medvehagymás köles

Imádom a kölest és a belőle készült ételeket is. Mivel tavasz van, így mindenképp tettem bele medvehagymát, ugyanakkor a brokkoli is a kedvencem, így ez sem maradhatott ki belőle. Persze, ha nincs medvehagyma, akkor bármilyen más zöldfűszer is kerülhet bele, és a kápia paprika is nagyon jól passzol hozzá.

Ezt az ételt többféleképpen is tálalhatjuk. Egyrészt, ha jól összetörjük, tejszínnel lazítjuk, akkor kenőke lehet. Egyszerűen köretként tálalva, jó sok zöldsalátával és falafellel...hmmm... De készítettem már hozzá medvehagymás zöldborsó mártást is. Ja... és grillezett gomba tölteléke is lehet. Úgyhogy a lehetőségek végtelenek.


Hozzávalók (3 fő):
  • 1 csésze köles
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szép brokkolirózsa
  • kis csokor friss medvehagyma
  • 1-2 teáskanál mustár
  • himalája só, bors 
  • (növényi) tejszín
  • kókuszolaj
Elkészítése:
  1. A vöröshagymát és a fokhagymát egy pici kókuszolajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a megmosott kölest, és felöntjük 2x mennyiségű, sós vízzel. 
  2. Kb. 10 perc alatt megfőzzük, majd kiszedjük egy nagyobb tálba, és hagyjuk kihűlni. Időnként villával lazítsunk rajta.
  3. Vágjuk fel a medvehagymát (vagy más zöldfűszert) és a brokkolit (ha nagyobb rózsáira szeded, akkor párold roppanósra) is igazán pici darabokra. Keverjük a köleshez. 
  4. Adjuk hozzá a mustárt és fűszerezzük.
  5. Ha kenőkét szeretnénk, akkor  lazítsuk tejszínnel.
Kápia paprikával is ízesíthetjük. Nyersen vagy akár grillezve keverd hozzá.

Itt gombócozva lett, majd sütőben megpirítva,  zöldborsómártással. A töltött gombába is a köles lett töltve, viszont ebbe került zöldfűszeres kecskesajt is.