Kajsziparfé
Honnan ered a sárgabarack szó, és honnan a kajszi? Mi a különbség közöttük?
Igazából semmi, ugyanarról a gyümölcsről van szó. Mégis van valami különleges vonása, mégpedig az, hogy kajszinak több köze van a szilvához, mint az őszibarackhoz. Miért hívjuk baracknak mégis? Aprócska tévedés ez a részünkről, és nem véletlen, hogy a világ többi nyelvén két teljesen külön szó használatos erre a két gyümölcsre. Akkor már inkább hívjuk sárgaszilvának! :)
A kajszi szó amúgy török eredetű, a barack pedig görög. Az előbbit a török hódoltság idején kezdték nálunk termeszteni, így jött vele a neve is. A(z őszi) barack pedig görög szó, ami latin, német és szláv közvetítéssel jutott el hozzánk.
Így azt lehet mondani, hogy ez a két gyümölcs szépen leírja a minket körbeölelő népek sokaságát.
E kis bevezető után pedig jöjjön a FAGYI, ahogy a Kertkonyha facebook oldalán nemrég megszavaztatok.
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 350 g barack
- 50 cukor
- 75 ml habtejszín (én szójahabtejszínt használtam)
- 4 kardamom (elhagyható)
- 1 evőkanál citromlé
- A félbevágott barackokat 1 dl vízzel tegyük fel egy serpenyőben a tűzre.
- Adjuk hozzá a kardamomot is, és hagyjuk 10 percet gyöngyözni. A kardamomot ezután vegyük ki belőle.
- Ekkor adjuk hozzá a cukrot. Amikor az elolvadt, öntsük át egy pohárba, és botmixerrel pürésítsük.
- Keverjük el benne a citromlevet, majd tegyük félre. Legalább szobahőmérsékletűre kell hűlnie, amit gyorsíthatunk a hűtőben vagy mélyhűtőben.
- Verjük habbá a tejszínt, majd forgassuk össze a kihűlt barackkal.
- Öntsük az egészet egy lapos tálba, és fagyasszuk ki a mélyhűtőben.
Extra tipp: ha valódi krémes állagot szeretnénk, de nincs fagylaltgépünk, akkor fagyott állapotban tegyük a darabokat aprítógépbe. Finoman turmixolva, időnként le-lekapargatva gyorsan jéghideg krémmé fog alakulni a parfé.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 15 perc + fagyasztás
Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket! |
Tetszett ez a recept? |