2015. júl 11.

Kajsziparfé

írta: Kertkonyha
Kajsziparfé

Honnan ered a sárgabarack szó, és honnan a kajszi? Mi a különbség közöttük?
Igazából semmi, ugyanarról a gyümölcsről van szó. Mégis van valami különleges vonása, mégpedig az, hogy kajszinak több köze van a szilvához, mint az őszibarackhoz. Miért hívjuk baracknak mégis? Aprócska tévedés ez a részünkről, és nem véletlen, hogy a világ többi nyelvén két teljesen külön szó használatos erre a két gyümölcsre. Akkor már inkább hívjuk sárgaszilvának! :)
A kajszi szó amúgy török eredetű, a barack pedig görög. Az előbbit a török hódoltság idején kezdték nálunk termeszteni, így jött vele a neve is. A(z őszi) barack pedig görög szó, ami latin, német és szláv közvetítéssel jutott el hozzánk. 
Így azt lehet mondani, hogy ez a két gyümölcs szépen leírja a minket körbeölelő népek sokaságát.

E kis bevezető után pedig jöjjön a FAGYI, ahogy a Kertkonyha facebook oldalán nemrég megszavaztatok. 

20150711_kajszi_parfe_2_500x375.jpg

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

  • 350 g barack
  • 50 cukor
  • 75 ml habtejszín (én szójahabtejszínt használtam)
  • 4 kardamom (elhagyható)
  • 1 evőkanál citromlé
  1. A félbevágott barackokat 1 dl vízzel tegyük fel egy serpenyőben a tűzre.
  2. Adjuk hozzá a kardamomot is, és hagyjuk 10 percet gyöngyözni. A kardamomot ezután vegyük ki belőle.
  3. Ekkor adjuk hozzá a cukrot. Amikor az elolvadt, öntsük át egy pohárba, és botmixerrel pürésítsük.
  4. Keverjük el benne a citromlevet, majd tegyük félre. Legalább szobahőmérsékletűre kell hűlnie, amit gyorsíthatunk a hűtőben vagy mélyhűtőben.
  5. Verjük habbá a tejszínt, majd forgassuk össze a kihűlt barackkal.
  6. Öntsük az egészet egy lapos tálba, és fagyasszuk ki a mélyhűtőben.

Extra tipp: ha valódi krémes állagot szeretnénk, de nincs fagylaltgépünk, akkor fagyott állapotban tegyük a darabokat aprítógépbe. Finoman turmixolva, időnként le-lekapargatva gyorsan jéghideg krémmé fog alakulni a parfé.


Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 15 perc + fagyasztás

Iratkozz fel a Hírlevélre, és mellé töltsd le ITT két AJÁNDÉK receptfüzetünket!
Szupergyors Édességek és Szupergyors Vacsorák receptfüzet

könyvek (150x90)_1.jpg

 

Tetszett ez a recept?  
Akkor érdekelhet a legjobb leveseinket tartalmazó új receptgyűjteményünk.
Kíváncsi vagy, mi van benne? Nézd meg róla ezt a rövid VIDEÓT
Bővebb infót is találsz róla ITT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

fagylalt édesség sárgabarack desszert gluténmentes vegetáriánus laktózmentes vegán parfé tojásmentes gyümölcsös édesség kajszi