2015. július 13., hétfő

Málnazselés csokitorta

Újabb szülinap, újabb csokitorta. A gyerekeim más-más évszakban születtek, így a tortához felhasznált gyümölcs is mindig más. Ilyenkor dúskálunk finomabbnál finomabb gyümölcsökben, így ebbe a tortába is jó sok került.


Hozzávalók:
Tészta:
  • 20 dkg datolya
  • 20+5 dkg dió
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • csipet himalája só
Csokikrém:
  • 20 dkg datolya
  • 1 doboz kókuszkrém
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kávéskanál vaníliapor
  • 4 dkg olvasztott kakaóvaj
Málnazselé:
  • kb. 70 dkg málna
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup
  • vaníliapor
  • 2 teáskanál agar-agar
Töltelék: 4-5 érett őszibarack
Díszítés: áfonya, málna

Elkészítése:
  1. A datolyát a 20 dkg dióval és a kókuszreszelékkel jó morzsára daráljuk.
  2. Hozzáadjuk még a megmaradt 5 dkg diót, de ezt már nem kell morzsásra, nyugodtan maradjon darabos.
  3. A csokikrémhez a datolyát beáztatjuk a kókuszkrémbe, majd hagyjuk állni pár órát. A többi hozzávalóval együtt jól turmixoljuk össze.
  4. A málnazseléhez szintén turmixoljunk, majd szitán nyomjuk át (én gyümölcspréssel csináltam). Ebből a mennyiségből kb. 3 dl sűrű lé lett.
  5. Tegyük fel melegedni, majd keverjük hozzá az agar-agart. Éppen csak rottyantsuk fel.
  6. Közben a barackokat hámozzuk meg és szeleteljük fel.
Összeállítása:
  1. A morzsalékos tésztát nyomkodjuk egy tortaformába (22 cm-es) úgy, hogy pereme is legyen.
  2. Tegyük bele a csokikrémet, majd mehet a fagyasztóba úgy fél órára.
  3. Szépen helyezzük rá a barackokat, és öntsük rá a málnazselét.
  4. Díszítsük gyümölcsökkel.
  5. Legalább 2-3 órát tegyük be a hűtőbe.