2015. július 27., hétfő

Így készíts kovászos uborkát!

A kovászos uborka nagy kedvencem, csak úgy magában is szeretem. Sajnos a gyerekeim nem nagyon díjazzák, de annál több marad nekem. Többféleképpen is el lehet készíteni, most leírok pár bevált módszert.

A kovászos uborka készítése során tejsavas erjedés történik, ugyanúgy, mint a savanyú káposzta esetében. E fermentáció következtében olyan jótékony baktériumok jönnek létre, melyek támogatják az emésztőrendszerünket, távol tartják a kórokozókat. Tehát ezek nem mások, mint természetes probiotikumok. Ráadásul ezen fermentált ételeket könnyebb megemészteni, mert a baktériumok felbontják a bennük lévő szénhidrátokat. Együnk minden nap fermentált ételt!


Alap kovászos uborka (5 literes üveg):
  • 1,5 kg közepes méretű uborkák
  • 2 evőkanál himalája só 
  • 1 evőkanál fekete bors 
  • 1 nagy marék kapor
  • 1 fej fokhagyma (elhagyható)
  • 1 szelet kovászolt kenyér 
  • víz
Elkészítése: 
  1. A fűszereket a tiszta üvegbe tesszük, majd belerakjuk a megtisztított és bevagdosott uborkákat.
  2. Langyos vízzel felöntjük, a tetejére egy szelet kovászolt kenyeret rakunk, majd lefedjük egy kistányérral. 
  3. Meleg helyen 2-3-nap alatt elkészül a kovászos uborka. Hűtőben nagyon sokáig eláll.
----------------------------------------------------------------------------
Sváb kovászos uborka 
  • uborka
  • 1 közepes méretű, hámozott krumpli 
  • kapor (ez elengedhetetlen a kovászos uborkához) 
  • fűszerek ízlés szerint: fokhagyma, szemes bors, mustármag, babérlevél 
  • 1 liter tisztított vízhez 1 evőkanál himalája só
Elkészítése: 
  1. Először is az uborkákat alaposan tisztítsuk meg, a két végét vágjuk le (főleg, ha keserű).
  2. Vágjuk négy felé, de úgy, hogy a két vége egybe maradjon. Tehát beleszúrjuk a kést, és úgy vágjuk be. 
  3. A tisztított vizet megmelegítjük, és beletesszük a sót. Hagyjuk langyosra hűlni. 
  4. Közben a felszeletelt krumplit beletesszük az üveg aljára, majd jöhetnek az uborkák. Jó szorosan telepakoljuk az üveget. 
  5. Felöntjük a langyos vízzel, ízlés szerint teszünk bele fűszereket, és még a tetejére is kerül egy kis krumpli. 
  6. A lé mindenképp lepje el az uborkát, és a krumplit is. Lefedjük, és kitesszük a melegre. Nem a nap számít, hanem a meleg! 2-3 nap alatt elkészül a finom kovászos uborka.
----------------------------------------------------------------------------
Meggyszáras kovászos uborka
Ennek az elkészítése megegyezik az előzővel, csak a krumpli helyett 4-6 meggylevél kerül bele a vékony ágacskával együtt az üvegbe. Én azt olvastam, hogy önmagában a kapor is elég lenne az erjesztéshez, mert annak szárán olyan mikroorganizmusok vannak, hogy minden más nélkül is megerjedne az uborka. Nos, így önmagában még nem próbáltam, de ami késik, az nem múlik... 

Mindenesetre ez a verzió is nagyon finom lett, kellemesen savanykás.