ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál étolaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, 1 kiskanál ecet, 1 kiskanál cukor, 1 dl tejföl, só.
Elkészítés:
A zöldbabot megtisztítjuk, 3-4 centis darabokra vágjuk, és kb. 1,5 liter sós vízben föltesszük főni. Mellédobunk egy megpucolt, de egészben hagyott vöröshagymát.
Amikor a bab megfőtt, az olajat egy kis edényben fölhevítjük, rászórjuk a cukrot, a lisztet, és állandóan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, belereszeljük vagy fokhagymanyomón belenyomjuk a fokhagymát, belekeverjük, aztán az egészet felöntjük egy pohár hideg vízzel. Simára keverjük, és a levesbe öntjük. A levest ízesítjük egy kiskanál ecettel.
Kiveszünk a léből néhány kanálnyit, összekeverjük a tejföllel, és a tejfölt is a leveshez adjuk.
A forrástól számítva még 4-5 percig főzzük. Forrón tálaljuk. Tálalásnál adhatunk a leveshez még egy kis tejfölt.
ZÖLDBABLEVES II.
Hozzávalók:
1 kg dkg zöldbab, 50 dkg krumpli, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, csipetnyi őrölt bors, csipetnyi őrölt kömény, só.
Elkészítés:
Az olajon 2-3 percig kevergetjük a felkarikázott répaféléket. Hozzáadjuk a megtisztított, 3-4 centis darabokra vágott zöldbabot és a felkockázott krumplit. Megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük, majd a zöldségeket puhára főzzük. Végül beletesszük a zúzott vagy nagyon finomra reszelt fokhagymát, majd 2-3 perc után levesszük a tűzről. Forrón tálaljuk. Tálalásnál adhatunk hozzá tejfölt.
TÁRKONYOS ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab, 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, 1 evőkanál étolaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, 1 evőkanál apróra vágott tárkony, 1 dl tejföl, só.
Elkészítés:
A zöldbabot megtisztítjuk, 3-4 centis darabokra vágjuk.
Az étolajon állandóan kevergetve üvegesre sütjük az apró kockákra vágott vöröshagymát, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük kb. 1,5 liter sós vízzel, hozzáadjuk a zöldbabot, a babérlevelet és a tárkonyt, majd puhára főzzük. (Ha friss tárkonyt használsz, a felét csak akkor szórd a levesbe, mikor a bab már majdnem puha.)
A tejfölt kikeverjük a liszttel, hozzámerünk néhány evőkanálnyit a forró levesből, majd a tejfölös keveréket a levesbe öntjük.
A levest ezután a forrástól számítva még 4-5 percig főzzük. Forrón tálaljuk.