Csicseriborsóból csokifagyi
2015. augusztus 20. írta: ZöldElla

Csicseriborsóból csokifagyi

A fagylaltnál jobb nyári hűsítő aligha létezik, és az emberek többsége a kedvenc édességei közé sorolja. Vegánként azonban kevés helyen, és kis választékban tudunk egyelőre a hideg nyalánkság csábításának eleget tenni, így marad az otthoni fagyi készítés.

 

Valószínűleg bizarrul hangzik, hogy csicseriborsóból fagyit készítsünk, azonban a csicseriborsó nem extrémebb a habosítót, állagjavítót, aromákat és állati mirigyváladékot (értsd tej, tejszín) tartalmazó fagylaltoknál, sőt.!Összességében pedig egy gyors, és kevés összetevős nyalánkságról van szó.

fagyi6.jpg

A fagylalt alapja a csicseriborsólé, amely lényegében az a lé, amely az üvegben/konzervben nedvesen tartja a megfőzött, konyhakész borsószemeket. Eddig nálunk is a lefolyóban landolt ez az igazándiból sokoldalúan használható anyag. Nagyjából tavasz környékén történt, hogy a Facebook-on a What Fat Vegans Eat nevű csoportban valaki posztolt kisütött habkarikákat, ami óriási őrületet indított el az amúgy sok nemzetiséget tartalmazó csoportban. Mindenki tudni akarta, hogy mi ez, hogy kell csinálni, és mi a titok!

 

Innentől kezdve lavina indult el, jobbnál jobb receptek lepték el az internet vegánok által elfoglalt részét, ebből mutatok most egy kis szeletet én is. Remélhetőleg a többi receptet is sorban be fogom tudni mutatni, de a sort most a csoki fagyival nyitom egyrészt mert nyár, másodrészt mert szeretem a fagyit, harmadrészt pedig a csokit is imádom.

Hozzávalók:

  • 1 konzerv/üveg csicseriborsó leve
  • vegán kompatibilis csokoládé
  • cukor (vagy ízlés szerinti édesítő)

  1. Hűtőben hűtsük le a levet, vagy a megbontatlan konzervet/üveget már eleve onnan vegyük ki.
  2. Egy szűrő segítségével öntsük egy magasabb peremű tálba a levet és kézi robotgép segítségével kezdjük el a habot verni. Érdemes fokozatosan a legnagyobb sebességre állítani a robotgépet.
  3. Robotgép teljesítményétől függően 5-8 perc elteltével kemény fehér habot kapunk.
  4. Ha már kellően kemény a hab, akkor adjuk hozzá ízlés szerint a cukrot és 1-2 percig még keverjük.
  5. A csokoládé megolvasztásához tegyünk fel egy kisebb fazékban vizet forrni, majd ha már forr, akkor tegyünk felé egy tálat, amelybe a csokit tudjuk rakni. Fontos, hogy a tál alját ne érje víz, csak a gőz.
  6. Olvasszuk meg a csokoládét.
  7. A megolvadt csokoládét apránként adagolva, a habot óvatosan forgatva keverjük össze a két anyagot.
  8. Tegyük egy tálba, majd rakjuk a mélyhűtőbe és hagyjuk megfagyni.

Ennél egyszerűbb már csak a fagyott banános fagyi készítés, azonban úgy vélem, hogy ez az új eljárásmód üde színfolt az otthon készített vegán fagyik világában. Egy korábbi vegán fagylaltokat bemutató cikkem már olvasható a blogon.

Ha tetszett a poszt és érdekelnek a veganizmussal kapcsolatos témák, akkor kövess Facebookon is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldella.blog.hu/api/trackback/id/tr247715610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása