köles
Alapanyagok Gabonák

Köles

Egyik kedvenc gabonám a köles, mert egészséges, olcsó, könnyű elkészíteni, és semleges íze miatt jól illik édes és sós ételekhez egyaránt. Textúrája miatt kiválóan alkalmas túró helyettesítésére – tejmentesen.

Egészségre gyakorolt hatása

Gluténmentes, candida-diétába is beilleszthető, alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, rendszeres fogyasztása rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.

B-vitaminokban gazdag, magas a kovasav-, magnézium- és szilíciumtartalma, emellett foszfort, mangánt, vasat, fluort, ként, káliumot, cinket, pantoténsavat és nikotinsavamidot is tartamaz.

 

Használata

Készülhet belőle köret, leves, töltelék, saláta, desszert, használhatjuk túró helyett citromlével ízesítve (kölestúrós rétes, köleskörözött, kölestúrógombóc), és bármilyen ételben kiválthatjuk vele a rizst. Jól illeszkedik hozzá a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Édesen készítve vaníliával, fahéjjal, kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval, mazsolával is finom.

 

Elkészítése:

A megmosott kölest háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 percig főzzük puhára.

 

Vedd meg itt:

Hántolt köles – ZöldPolc